Home Vijesti “ZVIZDIĆ BI DA BUDE INCKOV SAVJETNIK” Odgovor parlamentaraca iz Srpske na pozive...

“ZVIZDIĆ BI DA BUDE INCKOV SAVJETNIK” Odgovor parlamentaraca iz Srpske na pozive da im OHR ukine plate

0

Prošlo je vrijeme kada je OHR donosio odluke i miješao se u unutrašnje stvari u BiH – poruka je koju su juče uputili parlamentarci iz Republike Srpske reagujući na poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, koji je zatražio od visokog predstavnika da ukine platu poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Zvizdić je, naime, prije dva dana kazao kako se ne “nazire rješenje parlamentarne krize na nivou BiH, te da je nenormalno da parlamentarci i dalje primaju platu”.
– Više puta sam pozvao one koji to mogu, recimo visoki predstavnik neka obustavi isplatu plata parlamentarcima koji ne dolaze na posao, ili  neka naprave kriterijume u kojima će plata biti isplaćena onima koji rade svoj posao – kazao je Zvizdić.
On je podsjetio da je ovu mogućnost dva puta koristio bivši supervizor za Brčko Rafi Gregorijan.
Predsjedavajući srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, oštro je reagovao na Zvizdićevu izjavu navodeći da mu je “vjerovatno malo to što prima dvije plate, pa želi i treću”.
– Zvizdić treba da prima i treću platu, i to kao savjetnik visokog predstavnika Valentina Incka. Očito mu je malo to što prima platu kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH i kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – istakao je Stevandić.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Dodaje da bi Zvizdić, u svojstvu savjetnika, mogao sa Inckom, “kao u Srednjem vijeku da određuje ko može primati platu, a ko ne”. Stevandić kaže da je upravo Zvizdić najkrivlji zbog “uludo potrošenog novca na plate”, jer obavlja dvije funkcije od kojih nijedna ne funkcioniše na način da se poštuju izborni rezultati i volja građana Republike Srpske i Federacije BiH. Ističe da se rad parlamentaraca ne svodi samo na nekoliko sati provedenih na sjednici.
I šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac osudio je Zvizdićev poziv upućen OHR, navodeći da je vrijeme intervencionizma visokih predstavnika u BiH prošlost.

– To je ustaljena politička praksa da onda kada postoji krizni momenat u BiH i kada je za to definitivno odgovorna bošnjačka politička elita, imamo pozive OHR da se uključi i kažnjava. Naravno, inicijativa uvijek dolazi od strane bošnjačke političke elite – ističe Košarac.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Smatra da intervencionizam visokih predstavnika u BiH nikome nije donio ništa pozitivno, posebno ne Republici Srpskoj.
Košarac naglašava da su odluke koje su donosili visoki predstavnici bile, prije svega, štetne po ustavni kapacitet Srpske.
– Ta vrsta pritisaka nas ne interesuje. Rok upotrebe OHR u BiH je istekao i smatramo da je njegovo djelovanje bilo štetno po ustavni kapacitet u ovoj zemlji. Okrenuti smo, prije svega, isključivo fundamentalnim interesima važnim za Srpsku, a to je očuvanje njenog ustavnog kapaciteta – navodi Košarac.
Ističe da blokiranje vrši upravo stranka iz koje Zvizdić dolazi – SDA, jer ne dozvoljavaju izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, niti pokretanje procedura u Predstavničkom domu za izbor Savjeta ministara.
– Po okončanom procesu imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH logičan je slijed izbor stalnih radnih tijela i komisija, što je bila i dosadašnja politička i parlamentarna praksa – poručuje Košarac.
Pekićeva: Sami moramo riješiti probleme
Poslanica PDP u Parlamentarnoj skupštini BiH, Mira Pekić, takođe smatra da ne treba miješati OHR u unutrašnje probleme u BiH. Ona ističe da tri stranke koje su krenule u formiranju vlasti na nivou BiH trebaju da završe posao koji su započele.
– To prvenstveno treba da bude njihov posao. Nemojmo da pokazujemo nemoć i pozivamo niti OHR, niti bilo koga drugog, da uređuje odnose unutar BiH. To trebaju da završe političke partije koje su započele ovaj posao – zaključuje Pekićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nije ni Sjeverna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana …
VIŠE

Nema srednjeg rješenja za političku krizu oko formiranja vlasti na nivou BiH. Jedan od dvojice ključnih aktera – Milorad Dodik ili Bakir …
VIŠE

Lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, saopštio je danas da je primio poziv Specijalnog suda za saslušanje i da će …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upozorio je da nijednom javnom preduzeću neće biti tolerisan gubitak. – …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o …
VIŠE

Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koje Srbe neće tretirati kao ravnopravne građane i ne prihvataju njihovu legitimnu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)