Home Biznis Zotov i Siegal odustaju od dokapitalizacije, ali ne i od “Ljubije”

Zotov i Siegal odustaju od dokapitalizacije, ali ne i od “Ljubije”

0

20.10.2022. / 17:40

PRIJEDOR – Evgenij Zotov i Isak Siegal koji su posljednjih mjeseci dogovarali kupovinu Rudnika željezne rude “Ljubija” Američko – kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp za 50,7 miliona maraka, od koje je Vlada Republike Srpske odustala u posljednjem trenutku, napustili su ideju dokapitalizacije i izašli sa novom koja bi im omogućila kupovinu prijedorske kompanije. 

FOTO: CAPITAL

U otvorenom pismu koje su poslali portalu CAPITAL, predlažu da se izabere model javno-privatnog partnerstva, odnosno da se osnuje krovna kompanija u čijem će sklopu poslovati rudnici.

“Naša grupacija radi na ovom projektu nekoliko godina i uvijek je isticala da naš glavni cilj nije samo da uđemo u preduzeće RŽR Ljubija a.d, već da promijenimo i unaprijedimo stanje u cijeloj industriji željezne rude RS, koja dugi niz godina pati od monopolističkog/kolonijalističkog ponašanja sadašnjeg operatera jednog od tri rudnika željezne rude na području Prijedora. Zato, umjesto privatizacije ili dokapitalizacije predlažemo da se izabere model JPP (javno-privatno partnerstvo) koji će se formirati iznad RŽR-a i njegovog zajedničkog preduzeća na jednom od tri rudnika gvožđa”, pišu Zotov i Siegal.

Kažu da se obraćaju “objema politički konfrontiranim stranama u RS” sa porukom da postoje zajedničke stvari koje obje strane podržavaju, a to je prosperitetni razvoj ekonomskih projekata, promocija stranih investicija, stvaranje novih radnih mjesta, proizvodnja veće vrijednosti bruto domaćeg proizvoda, unapređenje životnog standarda i socijalne stabilnosti.

U Upravnom odboru žele i opoziciju

JPP će upravljati svim investicijama i razvojem svih resursa željezne rude RS. Ključni cilj je da se na najefikasniji i najtransparentniji način razvijaju svi resursi željezne rude RS, da se popravi trenutno stanje, da se odmah prekine sa fiksnim cijenama i da se koristi tržišna formula vezana za svjetske kotacije, kao i da se zaustave bilo kakve netransparentne aktivnosti u industriji željezne rude RS. Sve aktivnosti moraju biti striktno u skladu sa međunarodnim standardima”, kažu oni.

FOTO: Capital (Siegal)

Oni predlažu da se zbog očuvanja javnog interesa društva RS u Upravni odbor JPP uključi predstavnik opštine Prijedor, političke opozicije, te malih akcionara RŽR, zatim Vlade RS.

“Time će cjelokupna djelatnost industrije željezne rude biti apsolutno transparentna za društvo RS, uključujući objavljivanje svih internih dokumenata i izvještaja na internet stranici RŽR Ljubija”, kažu.

Tvrde da će njihova američka kompanija “obezbjediti investiciju iz američkog trezora putem zlatnog ekvivalenta u iznosu od 100 miliona KM”, te izvršiti kompletno istraživanje sva tri polja željezne rude.

“Na osnovu rezultata istraživanja planira se nova fabrika za preradu željezne rude. Naša preliminarna procjena fabrike je proizvodnja dva miliona tona godišnje i kvalitet koncentrata željezne rude minimalno 58 odsto gvožđa, ali vjerovatno i veći, te stvaranje do 500 novih radnih mjesta. Za pitanje fabrike treba riješiti ili promijeniti nekoliko pravnih klauzula iz ugovora o zajedničkom preduzeću iz 2004. godine”, naglašavaju oni.

Tokom nekoliko godina, kažu da planiraju dovesti kompaniju na Njujoršku berzu, kao što su to tvrdili u intervjuu Budući većinski vlasnik RŽR “Ljubija”: “Šta će nam kancelarija? Sve je danas virtuelno… Ovaj rudnik je zlata vrijedan” za CAPITAL, a tržišna kapitalizacija kompanije biće “bar 10 puta veća u odnosu na današnju na Banjalučkoj berzi”.

“Što se tiče dosadašnje djelatnosti RŽR “Ljubija” i njegovog zajedničkog preduzeća na jednom od tri rudnika željezne rude, izvršiće se kompletna analiza (Due Diligence) za period od 2004. godine uz imenovanje jedne od najvećih svjetskih revizorskih kompanija: McKinsey ili PVC ili KPMG, isključujući “Delloite” koji trenutno pruža usluge postojećem operateru. Rezultati Due Diligence-a biće javno objavljeni”, tvrde oni.

Traže pomoć Američke ambasade u BiH

Objašnjavaju da se ovim pismom obraćaju se Ambasadi Sjedinjenih američkih država u BiH sa zahtjevom da prati činjenice nefer konkurencije i netransparentne aktivnosti koje su se dešavale prethodnih godina od strane sadašnjeg operatera na jednom od tri rudnika željezne rude, a da u slučaju novih, primjeni određene sankcije protiv odgovornih lica.

FOTO: Agencije (Zotov)

Imali su Zotov i Siegal primjedbe na rad novinara i medija koji su izvještavali o njihovim aktivnostima.

“Želimo da se obratimo određenim medijima RS i BiH sa zahtjevom da društvu pruže potpunu sliku i ne izvlače iz konteksta samo nekoliko činjenica. Na primjer, ako je novinar zainteresovan i objavi neke statističke podatke kao što je veličina kapitala jedne kompanije i pomene još dvije povezane. Treba dati kompletnu sliku o svim pomenutim kompanijama: kapital preduzeća “i10z7” doo RS je jednu marku, a kompanije “Israeli Investment Group Balkan” d.o.o. RS, BiH jedan milion maraka. Kapital kompanije “American-Canadian Consortium SE-GEDC” Corp. je 132 miliona USD”, pišu Zotov i Siegal.

Podsjetimo, Zotov je nedavno osnovao novo preduzeće u Banjaluci pod nazivom “i10z7”, sa kapitalom od jedne marke, o čemu je pisao CAPITAL. Osnovna djelatnost novosnovanog preduzeća je vađenje ruda gvožđa, Zotov je ujedno i direktor.

Zotov je ranije za CAPITAL rekao da je odustajanje Vlade RS od emisije obveznica kojom bi se izvršila dokapitalizacija bila politička odluka i da on i partneri ne odustaju od “Ljubije”.

Inače, Zotov u Banjaluci ima i firme „Israeli Investment Group“ i „Lavi“ kojima su blokirani računi i nemaju radnika.

Preko „Israeli Investment Group“ Zotov je prije nekoliko godina, pokušavao da kupi državni kapital u RŽR „Ljubija“, ali nije dobio podršku poslanika.

CAPITAL: A. Pisarević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)