Home Servisne Zlatna medalja: Patent iz Trebinja “topi” gluten!

Zlatna medalja: Patent iz Trebinja “topi” gluten!

0

Zlatni Trebinjac za naš portal je rekao da se radi o biljnom sastojku koji neutrališe negativno dejstvo glutena i kao takav reguliše probavu, te sprječava negativno dejstvo na rad ostalih organa.

Riječ je o prirodnom proizvodu koji se sastoji od komada voća i iscijeđenog soka. Testiran je od naših zdravstvenih institucija i ima sve potrebne sertifikate. Pošto je na biljnoj bazi, mogu ga koristiti i odrasli i djeca“, rekao nam je Babalj, koji je jedan je od osnivača Udruženja inovatora Istočne Hercegovine.

Naš sagovornik tvrdi da je i sam imao probleme zbog glutena i da je konačno usavršio proizvod koji bi mogao postati pravi hit kako u regionu tako i širom svijeta.

Osim što iz organizma neutralište gluten, korišćenjem ove voćne smjese smanjuje se povišeni pritisak, bolje se spava, a ovaj preparat poboljšava i potenciju. Babalj ističe da se uz ovaj proizvod hrana koja sadrži gluten može nesmetano koristiti.

Hljeb se može jesti slobodno, kao i drugi proizvodi koji u sebi sadrže žitarice sa glutenom. Svakodnevnim trošenjem od dvije do tri supene kašike, odmah poslije obroka, čitav organizam bolje funkcioniše“, rekao nam je ovaj Trebinjac.

Babalj je za ovu inovaciju protekle sedmice dobio i srebrnu medalju na Međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija, a istu medalju je osvojio u poljskom gradu Katovice na Sajmu inovacija “Intarg”.


Foto: Borko Babalj/Privatna arhiva za mondo.ba

Narednih dana proizvod će biti predstavljen u Zagrebu i njemačkom Nirnbergu, a poslije toga se očekuje veći nivo promocije i proizviodnje“, rekao nam je poznati inovator.

Na postavljeno pitanje za naredne planove i da li ima neki novi izum na vidiku, sagovornik Mondo portala je odgovorio da još uvijek ne zna gdje će ga odvesti aktivnosti oko smjese koja “topi” gluten – da li u proizvodnju ili prodaju autorskih prava. Ipak, otkrio nam je da ima jednu inovaciju koja mu se, kako tvrdi, već dugo vremena vrzma po glavi.

INOVACIJE ZADIVILE SVIJET

Mondo je prije dvije godine imao tekst o nekim interesantnim inovacijma ovog Trebinjca. Detalja iz te priče možete se prisjetiti OVDJE.

 “Radi se o ženskim sandalama. Na njih se mogu lako staviti, a i skinuti dijelovi obuće sa različitim potpeticama, tako da se dobije obuća sa ravnom petom, potpeticom, ili štiklom, po želji“, zaključio je sagovornik Mondo portala.

Borko Babalj u 2013. je proglašen za inovatora godine u Republici Srpskoj, a do sada je za svoje inovacije prikupio više od 60 međunarodnih priznanja. Član je Svjetske organizacije inovatora – IFIA, a više od 20 puta je predstavljao inovatore BiH na sajmovima i forumima u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Skoplju, Portorožu i Trogiru.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.