Home Vijesti ŽENE U SRPSKOJ NA METI POLITIČARA Kada ostanu bez argumenata pređu na...

ŽENE U SRPSKOJ NA METI POLITIČARA Kada ostanu bez argumenata pređu na uvrede

0

Uvredljiva izjava poslanika Ilije Tamindžije, koji je tokom zasjedanja parlamenta Srpske kazao da je poslanica Jelena Trivić zaljubljena u svog partijskog kolegu, ponovo je otvorila raspravu u javnosti o položaju žena u društvu Republike Srpske.
Tamindžija, nažalost, nije jedini koji je u svom govoru uvrijedio neku ženu, jer se takvi slučajevi veoma često bilježe u javnosti Srpske.
Od srpskog člana Predsjedništva BiH, preko poslanika, pa do direktora javnih ili privatnih preduzeća, mogli smo proteklih godina bar jednom da čujemo neprimjerenu izjavu na račun neke žene. Takvih izjava javnost nije pošteđena ni tokom zasjedanja parlamenta Srpske, kako od strane pojedinaca iz vladajuće koalicije, tako i od opozicije.
Od nazivanja žena glupačama, sponzorušama, pa do aludiranja na njihov seksualni život – poruke su koje su poslanici javno upućivali kako svojim koleginicama u skupštini, tako i drugim ženama.
Ako ne mogu da ukrste s njima koplja verbalno onda obično krenu sa vrijeđanjem na polnoj osnovi. To su na svojoj koži osjetile mnoge žene u političkom i javnom životu, od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, preko poslanica u parlamentu Srpske, direktorki, pa do novinarki.
Ono što posebno zabrinjava jesu “mlake” ili nikakve reakcije kako javnosti, tako i nosioca najviših funkcija u Srpskoj.
Tako, na primjer, ako u skupštini neki opozicionar iznese uvrede na račun neke žene, u odbranu pripadnica ljepšeg pola obično staju pojedinci iz vladajuće koalicije, i obrnuto. Ako je napadnuta žena iz opozicije, onda u njenu odbranu ustaju njene kolege, ali ne i oni iz vladajuće koalicije.
Tako niko iz vladajuće koalicije u srijedu nije osudio ispad svog kolege Tamindžije zbog riječi upućenih Trivićevoj, isto kao što su izostale osude opozicije kada je poslanik SDS Miladin Stanić nazvao ministarku finansija Zoru Vidović glupačom.
Foto: Goran Šurlan/RAS SrbijaMiladin Stanić
Još više zabrinjava to što osude izostaju čak i od političarki, koje opravdanje za svoje ćutanje vide u tome što i “oni drugi nisu reagovali kada je u sličnoj situaciji bila neka žena iz njihovih redova”!?
Pa kakvu poruku šalju javnosti u Srpskoj pojedini političari i funkcioneri svojim vrijeđanjem žena ili pak prećutnim odobravanjem neprimjerenog ponašanja njihovih kolega?
Poslanica PDP u NSRS i feministkinja Gordana Vidović podsjeća da je do sada u više navrata upozoravala upravo na ovaj problem, koji se sve češće ponavlja u našem društvu.
– U suštini neće niko da reaguje na takva neprimjerena ponašanja muških kolega. Da zlo bude veće, mnogima je smiješno kada neki političar kaže nešto uvredljivo na račun neke žene. To je odraz našeg društva. Kako se ponašaju poslanici u skupštini, tako se ponašamo svugdje u cijelom sistemu – smatra Vidovićeva.

Ona pita šta onda očekivati od onih građana koji nemaju ni obrazovanje kada se ovako ponašaju oni koji su na javnim funkcijama.
Foto: Dejan Božić/RAS SrbijaGordana Vidović
Vidovićeva ističe da se nakon posljednjeg ispada poslanika Tamindžije u parlamentu Srpske pokrenula ideja o formiranju vanstranačke grupe žena u NSRS, koja bi se borila da se ovakve stvari ubuduće sankcionišu, bez obzira s koje strane da dolaze.
– Moramo usvojiti neka pravila ponašanja i to ugraditi u Poslovnik o radu NSRS – ističe Vidovićeva.
Pročitajte još:“PROFESORICA JE ZALJUBLJENA U TEBE” Poslanik SNSD ovako KOMENTARISAO Trivićevu i Stanivukovića (VIDEO)GOVOR ULICE U PARLAMENTU Domaći političari bez jezičke kulture, kompromis smatraju SLABOŠĆUVIŠE MINISTARKI, MANJE POSLANICA Broj žena u politici i dalje ispod zakonskog minimuma
Da se uvredama na račun političarki i drugih žena mora stati u kraj stava je i predsjednica Aktiva žena SNSD i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Nada Tešanović. Ona ističe da mnogi muškarci još uvijek nisu odmakli od svog balkanskog mentaliteta te smatraju da je ženama mjesto isključivo u kući.
– Neka odgajaju djecu, a ne da se bave politikom. To je stav mnogih muškaraca, pa na žalost i pojedinih političara. Na taj način svakako da pokazuju svoje pravo lice, jer ako u 21. vijeku moramo još uvijek govoriti o ravnopravnosti žena i muškaraca to je stvarno ispod svakog nivoa – ističe Tešanovićeva.
Dodaje da su muškarci koji se na takav način obračunavaju sa ženama ustvari slabići. Ne može da se pomiri ni sa činjenicom da često izostanu i reakcije drugih žena na uvredu upućenoj nekoj pripadnici slabijeg pola, bez obzira iz koje stranke da dolazi napadač ili žrtva.
– Uvijek se čeka da vi novinari na neki način govorite o tom problemu i da zastupate žene koje su na taj način izvrjeđane. Kada pratim generalno sjednice NSRS iznenadim se kada vidim da nijedna žena nije u stanju da ustane i reaguje na uvredu iznesenu na račun neke druge žene. Ne mogu da shvatim da jedna žena koja je poslanik i na nekoj funkciji ne može da odreaguje bez obzira ko je u tom momentu bio na meti nekog muškog kolege – zaključuje Tešanovićeva.
Jajčević: Jezik ulice
Pravna savjetnica u Fondaciji Udružene žene Banjaluka, Lana Jajčević, ističe da naši političari koriste jezik ulice kako u skupštini, tako i u javnim istupima.
– Naša skupština i razgovori u njoj, debate i diskusije, u većem broju slučajeva liče na pijacu. Sve osobe koje se bave javnim poslom, a i one koje se ne bave, ako se nađu na meti tih seksističkih ispada i uvreda, trebaju automatski biti zaštićene od strane institucija. Zakon tako nešto predviđa, ali to nažalost naše institucije ne koriste – ističe Jajčevićeva.
Dodaje da je najveći problem upravo u tome što institucije ne reaguju na ove pojave, iako ih zakon na to obavezuje.
– Postoje različiti instituticije i različite mogućnosti zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja, odnosno svih vrsta takvih napada. Međutim, institucije se povode za našim rukovodećim političarima. Nedopustivo je to što naši visoki funkcioneri koriste različite vrste prostačkih izraza i na to niko ne reaguje – poručuje Jajčevićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Jelena Trivić, poslanica PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske proteklih dana je u žiži javnosti Bosne i Hercegovine. Prvo zbog Fejsbuk …
VIŠE

Premijer Srbije Ana Brnabić potpisala je u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih država …
VIŠE

Predsjednik DNS Marko Pavić zamjerio je predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku na ustupcima prema Demosu Nedeljka Čubrilovića i  Ujedinjenoj Srpskoj …
VIŠE

Kristofer Hil, američki diplomata i bivši ambasador u više zemalja regiona, izjavio je da nije protiv promjena granica između Srbije i Kosova, …
VIŠE

Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je izvještaj revizije učinka „Spremnost institucija BiH da odgovore na preuzete obaveze iz …
VIŠE

Klub poslanika Naša stranka – Nezavisni blok uputio je u Parlamentarnu skupštinu BiH inicijativu za višestruko umanjenje limita računa za …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)