Home Biznis “Željeznice” troškove plate precijenile za šest miliona maraka

“Željeznice” troškove plate precijenile za šest miliona maraka

0

27.12.2021. / 17:15

DOBOJ – Željeznice Republike Srpske su troškove bruto zarada precijenile za čak šest miliona maraka, a revizija im je zamjerila što je vršilac dužnosti generalnog direktora imenovan bez javnog konkursa.

FOTO: Agencije

Osim generalnog direktora i izvršni direktori tog javnog preduzeća su imenovani bez ikakvog konkursa, a i uprava Željeznica RS je kao i ona u “Putevima” ignorisala Zaključak Vlade RS, te nisu bili ažurni u umanjivanju svojih plata za deset odsto kako taj Zaključak predviđa.

Nisu prikazali zalihe od 14,1 milion KM

Kako je navedeno, u bilansu stanja na kraju 2020. godine nije iskazana ispravka vrijednosti zaliha u iznosu od 14,1 milion KM što nije u skladu sa Pravilnikom o sadržini i formi obrazaca finansijskih izvještaja za privredna društva. 

“Troškovi bruto zarada su precijenjeni, a troškovi bruto ostalih ličnih rashoda potcijenjeni za šest miliona maraka jer su troškovi bruto ostalih ličnih rashoda evidentirani u okviru troškova bruto zarada što nije u skladu sa pravilnikom o kontnom okviru”, istaknuto je u Izvještaju.

Kako je dalje navedeno, prihodi od prodaje učinaka precijenjeni su, a finansijski rezultat ranijih godina potcijenjen najmanje za iznos od 222.257 KM.

U bilans tokova gotovine za 2020. godinu nisu uključena plaćanja izvršena putem kompenzacije u iznosu od 13 miliona maraka, što nije u skladu sa Pravilnikom o sadržini i formi obrazaca finansijskih izvještaja za privredna društva”, utvrdili su revizori.

Prilikom popisa imovine napravljeni su propusti u smislu da nije postupano u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao „Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) završile su i treći ovogodišnji kvartal u gubitku od 6,3 miliona KM. Iako je taj minus duplo manji nego prošle godine, ovo javno preduzeće i dalje je daleko od pozitivnog rezultata koji je uprava planirala.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)