Home Biznis „Željeznice RS“ zapošljavaju 57 novih radnika

„Željeznice RS“ zapošljavaju 57 novih radnika

0

28.01.2022. / 14:35

DOBOJ – Preduzeće “Željeznice Republike Srpske” (ŽRS) raspisaće u utorak, 1. februara, javni poziv za prijem 57 radnika, uz saglasnost i odobrenje Svjetske banke, izjavio je generalni direktor ove kompanije Željko Radić.

Foto: Capital

Radić je kao deficitarna zanimanja naveo ona u poslovima infrastrukure, sektorima za održavanje šinskih vozila i vuču vozova – pružne radnike, skretničare, mašinovođe, elektromehaničare, kolske otpravnike, manevriste, te bravare.

“Ukupno 19 radnih mjesta u svim organizacionim dijelovima je na području regije Doboj, 21 na području Banjaluke, pet u Prijedoru, jedno radno mjesto u Brčkom, a neka radna mjesta su u Novom Gradu, Zvorniku…”, izjavio je Radić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će javni poziv ukazati na spremnost da se radi u ovoj kompaniji, koja je solventna i likvidna i koja redovno izmiruje plate i doprinose.

Prema njegovim riječima, u ŽRS-u je evidentirano 1.986 radnika, dok ih je po sistematizaciji planirano ukupno 2.098.

On je ukazao na trenutnu neadekvatnu radnu strukturu zaposlenih, da većina zaposlenih ima više od 45 godina i da uprava ide u pravcu da ona bude poboljšana, između ostalog dokvalifikacijom, prekvalifikacijom i stručnim usavršavanjem iz reda zaposlenih, da niko ne postane višak.

Komentarišući proces restrukturisanja “Željeznica”, Radić je naveo da je u toku finansijsko restrukturisanje, odnosno konverzija duga u kapital.

“Dok se ne završi taj proces, sljedeća faza je Skupština akcionara, kada Vlada postane većinski vlasnik, da donese odluku o formiranju novih preduzeća”, izjavio je Radić i podsjetio da, prema novoj organizaciji, “Željeznice” treba da su organizovane kao holding sa tri zavisna preduzeća.

Radić je naveo da još nije donesen završni račun za poslovanje u 2021. godini i predstavio podatke prema kojim prihodi od prevoza robe iznose 32.454.650 KM i viši su za 2.470.149 KM u odnosu na isti period 2020. godine, dok rashodi iznose 80.324.488 KM, što je za 2.806.473 KM manje nego u istom periodu 2020. godine.

Na ukupne operativne rezultate poslovanja tokom 2021. godine uticalo je i smanjenje godišnje subvencije za održavanje željezničke infrastrukture i sufinasiranje putničkog saobraćaja od Vlade Republike Srpske za ŽRS sa 25 na 20 miliona KM.

Direktor za poslove operacija u ŽRS-u Mladen Božić rekao je da se proces rada odvija nesmetano, a kao najvećeg komintenta u prevozu robe naveo je kompaniju “Arcelor Mital” iz Zenice. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)