Home Biznis Zeleno svjetlo za podjelu 25 miliona KM povjeriocima Banke Srpske

Zeleno svjetlo za podjelu 25 miliona KM povjeriocima Banke Srpske

273

12.05.2021. / 16:32

BANJALUKA – Odbor povjerilaca Banke Srpske u stečaju prihvatio je danas prijedlog stečajnog upravnika Gorana Radivojca o prvoj djelimičnoj diobi 25 miliona KM povjeriocima banke.

Foto: buka

Međutim, odluka nije donesena jednoglasno, odnosno diobi se protivila članica Odbora ispred Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Podsjećamo, upravo je spor sa IRB-om, težak 46,4 miliona KM, bio najveća kočnica da se povjeriocima isplati barem dio potraživanja.

Nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci nedavno donio presudu kojom je odbijen zahtjev Investiciono-razvojne banke da preuzme 46,4 miliona KM kredita koje je plasirala Banka Srpske, stečajni upravnik je odlučio da predloži prvu djelimičnu diobu.

Na današnjoj sjednici Odbora povjerilaca, predstavnica IRB-a Antonija Dulić je navela da je IRB uložila reviziju na ovu presudu Vrhovnom sudu RS te zatražila da se novac koji oni potražuju rezerviše.

Stečajni upravnik je na to odgovorio da je presuda koju je banka dobila pravosnažna i da bi u slučaju da Odbor povjerilaca prihvati njen prijedlog, na isti način moralo da se postupa i u svim drugim sporovima.

„Nemoguće je sačiniti prijedlog djelimične diobe koji podrazumijeva da samo jedan povjerilac ima privilegovano pravo da se samo za njega koristi vanredan pravni lijek. Princip mora biti isti za sve povjerioce“, kazao je Radivojac.

Odbor povjerilaca na kraju je prihvatio prijedlog stečajnog upravnika o diobi, s tim da je šest članova bilo za, a jedan protiv.

Prijedlogom diobe najviše novca i to 16,6 miliona KM predviđeno je za Agenciju za osiguranje depozita BiH, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu i koja je ranije isplatila osigurane depozite do 50.000 KM povjeriocima Banke Srpske.

Za peti redovni isplatni red, u koji su većinom svrstana fizička lica, predviđeno je 8,1 milion KM, a preostalih oko pola miliona za drugi i treći isplatni red.

Radivojac je ranije za CAPITAL rekao da bi prve isplate povjeriocima mogle da budu polovinom godine.

Banka na računu ima 65 miliona KM, ali značajan dio tog iznosa i dalje mora da rezerviše zbog ostalih sporova u kojima učestvuje, a jedan od većih je spor sa litvanskom Ukio bankom, težak oko 40 miliona KM, u kojem se očekuje prvostepena presuda.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here