Home Vijesti ZAUZEO JASAN STAV Ambasador Srbije u Crnoj Gori ODBIO da primi protestnu...

ZAUZEO JASAN STAV Ambasador Srbije u Crnoj Gori ODBIO da primi protestnu notu Podgorice

0

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u skladu sa instrukcijom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio je da primi protestnu notu Ministarstva inostranih poslova (MIP) Crne Gore, saopšteno je iz crnogorskog MIP.
Božović je danas pozvan na razgovor u MIP zbog dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave.
Iz MIP je saopšteno da je generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio protest, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu je izostalo reagovanje zvaničnika Srbije.
– Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata – naglasio je Kankaraš.

On očekuje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima s ciljem obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i državnog znamenja Crne Gore.
Kankaraš je naveo i da su “nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika” i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države, kao i međunarodnog prava.
Božović je osudio taj čin kao neprimjeren, navodeći da to ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.
– Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova – rekao je Božović. On je, kako se navodi, prenio žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta.
Božović je istakao da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere s ciljem zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.
On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, naglasio da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne prihvata to da joj se prebacuje odgovornost za krizu u Crnoj Gori. – …
VIŠE

Postoji opravdana sumnja da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv narodog poslanika i bivšeg ministra Dragana Mektića jasan primjer …
VIŠE

Halid Genjac, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH i poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji …
VIŠE

Mlađen Božović je prošao sve provjere i ispunjava sve uslove da bude ministar u Savjetu ministara BiH, izjavio je za Srpskainfo vršilac …
VIŠE

U kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u zgradi Predsjedništva u Sarajevu danas je tradicionalno unesen badnjak. Badnjak …
VIŠE

Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara danas nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)