Home Magazin ZASTRAŠUJUĆA APLIKACIJA Ovo će uništiti i ono malo preostale PRIVATNOSTI NA INTERNETU

ZASTRAŠUJUĆA APLIKACIJA Ovo će uništiti i ono malo preostale PRIVATNOSTI NA INTERNETU

0

“Fejsbukova” aplikacija za hitno prepoznavanje ljudi izazvala je strah i šok u javnosti, ali kompanija tvrdi da je ona namijenjena samo za članove ove društvene mreže.

U javnost je procurila informacija da je dovoljno samo okrenuti kameru prema nekoj osobi i odmah se na ekranu pojavi njeno ime, prezime i profilna slika sa Fejsbuka.

Riječ je o, kako prenosi “Forbs“, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zakerberga.

U pitanju je aplikaciji za prepoznavanje lica, ali ne u smislu prepoznavanja korisnika koji tako mogu da otključaju, naprimjer, vlastiti telefon, već o prepoznavanja lica drugih korisnika Fejsbuka.

Takva opcija mogla bi da uništi i ono malo preostale privatnosti na internetu, a razvijena je tako da se primjenjuje na osobama koje imaju aktiviranu opciju prepoznavanja lica na Zakerbergovoj mreži.

To je, kako upozoravaju portali, još jedan dokaz koliko je opasno dijeljenje ličnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama, jer, kada bi se ustalila aplikacija poput ove za prepoznavanje ljudi, svako bi mogao znati nečije ime i imati njegove podatke čim ga ugleda na ulici.

“Fejsbuk” je počeo da razvija ovu aplikaciju 2015. i 2016, a testirali su je na zaposlenima u kompaniji i njihovim prijateljima.

U kompaniji negiraju moć ove aplikacije.

Uprava “Fejsbuka” tvrdi da redovno interno testiraju nove tehnologije, te da su s aplikacijom za prepoznavanje lica mogli prepoznavati samo njihove zaposlene i njihove prijatelje s aktiviranom opcijom prepoznavanja lica, ali ne i druge osobe.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of