Home Biznis Zakon o akcizama u BiH se mijenja u korist duvanske industrije

Zakon o akcizama u BiH se mijenja u korist duvanske industrije

0

21.07.2021. / 16:34

BANJALUKA – Zakon o akcizama u BiH trebalo bi da bude izmijenjen kako bi se pomoglo duvanskoj industriji koja se žalila jer akcize mora da plaća mnogo prije nego drugi poreski obveznici.

Foto: Pixabay

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici 27. jula naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Predviđena je promjena svega tri člana Zakona, a u obrazloženju se navodi da su se predstavnici duvanske industrije konstantno obraćali Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kao i samoj Upravi, potencirajući izmjenu Zakona.

Oni zahtijevaju pomjeranje obaveze plaćanja akciza prilikom prvog prometa, te da time budu izjednačeni sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

„Prema sada važećem zakonu, akciza na duvanske proizvode se plaća prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se kod drugih proizvoda plaća prilikom prvog prometa ili prilikom uvoza proizvoda. Praktično, to znači da se iznos akcize na duvanske proizvode plaćao čak i nekoliko mjeseci prije uvoza proizvoda ili puštanja proizvoda u promet“, navedeno je u obrazloženju predloženih izmjena Zakona.

Ističe se i da takav način plaćanja akcize proizvodi značajno opterećenje kako za proizvođače, tako i za uvoznike, što za posljedicu ima smanjenje ili prestanak proizvodnje, odnosno smanjenje uvoza, a što u krajnjem dovodi do jačanja sivog tržišta u ovoj oblasti i direktni gubitak prihoda na Jedinstvenom računu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pripremila je prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, a na inicijativu predstavnika duvanske industrije, još prije godinu dana. Upravni odbor UIO je dao podršku tome.

Tada su isticali da se evidentira pad prihoda po osnovu akcize na duvanske proizvode, što se nastavilo i u ovoj godini.

U prva četiri mjeseca ove godine po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine prikupljeno je 226,2 miliona KM, što je za 65,6 miliona KM manje u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, kada je zbog pandemije virusa korona takođe zabilježen drastičan pad u odnosu na prethodne godine.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here