Home Biznis Za razvoj poljoprivrede i sela isplaćeno 331.400 KM

Za razvoj poljoprivrede i sela isplaćeno 331.400 KM

0

DERVENTA – Za razvoj poljoprivrede i sela u Derventi iz budžeta opštine ove godine je isplaćeno 331.400 KM, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić.

Pašalić je naveo da je pozitivno riješeno i svih 312 zahtjeva za ostvarivanje podsticaja i da su svi podnosioci ispunili kriterijume.

Najviše podsticaja izdvojeno je za proizvodnju mlijeka – 125.940 KM, za nabavku priplodnih junica i muznih grla 81.500 KM, za proizvodnju mesa 31.520 KM, za pčelarstvo 27.340 KM, za povrće i cvijeće 16.587 KM, za ljekovito, aromatično i industrijsko bilje i heljdu 3.160 KM, a za organsku proizvodnju 1.560 KM.

Pašalić je dodao da je za direktnu proizvodnju isplaćeno oko 287.600 KM, a obuhvatila je podsticaje za priplodnu stoku, proizvodnju mesa i mlijeka, formiranje mini farmi, pčelarsku proizvodnju, direktnu podršku biljnoj proizvodnji, kao i proizvodnju ljekovitog, aromatičnog, začinskog, industrijskog bilja i heljde, te proizvodnju povrća i cvijeća.

U ovu kategoriju spadaju i podsticaji za organsku proizvodnju“, dodao je Pašalić.

Za podršku podizanju višegodišnjih zasada isplaćeno je oko 10.000 KM, a 2.550 KM za krčenje i kalcifikaciju, odnosno promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta i zakupa poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.

Na ime sufinansiranja projekata u poljoprivredi odobrena su 23 zahtjeva, dok je za edukaciju proizvođača i organizaciju izložbi odobren jedan zahtjev i isplaćena sredstva u iznosu od 1.600 KM.

U saradnji sa jedinicom za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za realizaciju projekta razvoja ruralnog poslovanja, koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), opština Derventa je učestvovala sa 29.170 KM.

Do sada je realizovano projekata u vrijednosti od 345.700 KM, a oni su se odnosili na nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za pčelarstvo, steonih junica i na proizvodne pakete za sjetvu kornišona“, naveo je Pašalić.

Kada je u pitanju ispitivanje zemljišta, analizirano je osam uzoraka za ratarsku i tri za voćarsku proizvodnju, a isplaćeni podsticaj za ovu namjenu iznosio je 460 KM.

Srna

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of