Home Biznis Za prekršajne naloge 2,2 miliona maraka

Za prekršajne naloge 2,2 miliona maraka

0

13.01.2022. / 16:00

SARAJEVO – Inspekcijski organi su na području Federacije BiH (FBiH) tokom prošle godine izvršili ukupno 29.664 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je u slučajevima grubog kršenja obavezujućih mjera predviđeno izdavanje 1.447 prekršajnih naloga u iznosu od 2.231.278 KM.

foto: pixabay

Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera lani izrekli upravne mjere u vidu 4.469 rješenja o otklanjanju nedostataka, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Doneseno je 87 rješenja o zabrani rada fizičkim i pravnim licima, te 727 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta, naveli su iz ove uprave i dodali da su navjeći broj sanitarnih nadzora tokom 2021. godine izvršili inspektori uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Livanjskog kantona.

Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora nad provođenjem higijensko-epidemioloških mjera iz naredbi kriznih štabova ministarstava zdravstva, inspektori Federalne uprave su u prethodnoj godini izvršili 2.346 inspekcijska nadzora u okviru kojih su utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje 226 prekršajnih naloga u iznosu od 380.960 KM, te izdali 289 rješenja o otklanjanju nedostataka, 79 rješenja o zabrani rada fizičkim licima i 727 upozorenja.

Samo u decembru, a prije pogoršanja epidemiološke situacije u FBiH, inspekcijski organi izvršili su ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je za grubo kršenje obavezujućih mjera izrečeno 75 prekršajnih naloga s finansijskim teretom u visini od 129.410 KM, kao i 341 rješenje o otklanjanju nedostataka, te sedam zabrana rada pravnim i fizičkim licima.

Od ukupnog broja, federalni inspektori su u decembru lani izvršili ukupno 94 inspekcijska nadzora, koji su u 11 slučajeva rezultovali izdavanjem prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 23.500 KM, a izdata su i po tri rješenja o otklanjanju nedostataka i o zabrani rada fizičkom licu, kao i 60 upozorenja.

“Kako bi se što efikasnije organizovao i proveo nadzor nad poštovanjem higijensko-epidemioloških mjera i naredbi Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, Uprava od početka 2020. godine sarađuje s drugim inspekcijskim organima u FBiH s ciljem intenziviranja i koordinisanja djelovanja kantonalnih, gradskih i opštinskih inspekcija, a u kontekstu pravovremenog i adekvatnog sistemskog odgovora svih nadležnih inspekcija na području FBiH”, ističe se u saopštenju.

Iz ove uprave napominju da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove, za odgovorna lica u pravnim licima od 500 do 2.000 KM, za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 do 8.000 KM, a za fizička lica od 100 do 2.000 KM.

Federalna uprava za inspekcijske poslove apeluje da se građani i privredni subjekti pridržavaju propisanih mjera, te obezbijede pretpostavke za poštovanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu bezbjednost i normalizaciju prilika u FBiH. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)