Home Vijesti ZA NEUSPJELE REFERENDUME NEMA KAZNI Žestoke reakcije na odluku o neraspuštanju SO...

ZA NEUSPJELE REFERENDUME NEMA KAZNI Žestoke reakcije na odluku o neraspuštanju SO Teslić i Rudo

0

Načelnici opština Teslić i Rudo, Milan Miličević i Rato Rajak, kao i opozicione partije u Srpskoj, žestoko su reagovali na jučerašnju odluku parlamenta RS da ne podrže prijedloge odluka o raspuštanju skupština ove dvije opštine.
Opozicija poziva vlast da izmjene Zakon o lokalnoj samoupravi kako bi se ubuduće spriječila “samovolja” odbornika lokalnih skupština, odnosno da u slučaju ako ne uspije njihov pokušaj opoziva načelnika/gradonačelnika za to budu kažnjeni na način da se parlament raspusti.
Smatraju da je vladajuća većina u NSRS juče ismijala građane Teslića i Rudog, koji su na referendumu podržali aktuelne načelnike te dvije opštine. Time su građani tih opština, kako tvrde opozicionari, dali do znanja da se ne slažu sa odlukama lokalnih odbornika i zbog toga je trebalo glasati da se obje skupštine raspuste.
Naime, prijedlozi odluka o raspuštanju SO Rudo i Teslić došli su na dnevni red NSRS u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji predviđa da “parlament na prijedlog Vlade može da raspusti lokalnu skupštinu ukoliko nakon sprovedenog postupka opoziva načelnik ne bude opozvan”.
Referendum u Rudom je održan 23. decembra prošle godine, a u Tesliću 3. marta ove godine i u oba slučaja birači su bili protiv opoziva svojih načelnika – Rata Rajaka i Milana Miličevića.
Rajak u izjavi za Srpskainfo kaže da je razočaran odlukom NSRS, iako je prethodno već bio upozoren od strane pojedinih poslanika vladajuće većine da neće prihvatiti prijedloge o raspuštanju SO Rudo i Teslić.
Foto: www.opstinarudo.com
– Ti poslanici su kazali da su već na svojim klubovima definisali stav i da neće ići na raspuštanje skupština. Time je jasno da je rasprava u NSRS po ovim pitanjima bila obična farsa koju je trebalo samo formalno sprovesti. Odluka je već davno bila donesena – ističe Rajak.
Dodaje da je NSRS time obezvrijedila stavove građana Rudog, koji su na referendumu kazali šta misle o skupštinskoj većini te opštine.
Pročitajte još:U TESLIĆU I RUDOM OSTAJU STARI ODBORNICI Poslanici odbili prijedlog o RASPUŠTANJU skupština
Rajak kaže da će odluka NSRS prouzrokovati još lošiju situaciju u opštini Rudo, jer je odbornicima poslata poruka da mogu raditi šta žele, a da za to neće biti kažnjeni.
– Dobiće vjetar u jedra da tako nastave do kraja mandata. Spremam se na razne oblike problema sa kojima ću se susreti u narednom periodu. Odluka NSRS je poziv na opštu hajku i trgovinu mandatima, te pokušaj obaranja legalno izabranih organa vlasti – poručio je Rajak.
Slično mišljenje dijeli i Miličević, koji kaže da nije iznenađen odlukom NSRS već da bi bio iznenađen da su poslanici vladajuće koalicije glasali drugačije. On ističe da je poslana negativna poruka prema svim budućim odbornicima, poslanicima, načelnicima i gradonačelnicima, te budućim opozivima u Republici Srpskoj.
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
– Ovo je jasna poruka da postoje podobni i nepodobni, da postoje opštine, gradovi i građani prvog i drugog reda, kao i oni koji nisu ni u kakvom redu. Zakon o lokalnoj samoupravi su napravili kako bi mogli da ga primjenjuju po potrebi. Ukoliko imaju koristi onda mogu da sankcionišu nepodobne, drugim riječima one koji nisu dio vlasti, kao što su juče svojom odlukom kaznili građane Teslića i Rudog – kaže Miličević.
Smatra da ovaj zakon, kao i Izborni zakon, zahtijevaju hitne izmjene kako bi se ovakve stvari ubuduće spriječile.

Oštro je reagovao i predsjednik SDS Mirko Šarović, koji je poručio da je parlament Srpske donio jako lošu odluku koja govori mnogo o samoj vlasti u RS i njihovoj neprincipijelnosti.
Foto: S.Pašalić/RAS Srbija
– Ne poštuju vlastiti zakon, koji su sami donijeli, a opštine dijele na svoje i tuđe. Ovim su potvrdili da se radi o vlasti koja ne radi za građane već za svoju stranku te da nisu sposobni da se izdignu iznad uskostranačkih interesa. Nažalost, ovo  je u pravom svjetlu pravo lice vlasti Republike Srpske – kratko je poručio Šarović.
Šef Kluba poslanika SDS u parlamentu Srpske Miladin Stanić poručio je da je odluka vladajuće većine vrhunac bezobrazluka i drskosti vlasti u RS. On ističe da su ovim stavili na doboš građane dvije važne opštine koje po svim finansijskim parametrima prednjače u odnosu na 99 odsto lokalnih zajednica u Srpskoj i BiH.
– Opština Rudo nema niti jednu KM duga, a opština Teslić je zadužena samo 9 odsto budžeta. Jučerašnja oduka NSRS će ostaviti posljedice, jer se ove dvije opštine neće razvijati, a posljedice će trpiti građani – smatra Stanić.
Krunić: Loša poruka za građane
Poslanik PDP u NSRS Ljubiša Krunić pozvao je na hitnu izmjenu i dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi, konkretno člana 152, koji se odnosi na raspuštanje skupština.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
– Skupštinska većina u NSRS je namjerno donijela takav zakon i taj član 152 u kojem piše da se “može”, umjesto da se “mora” raspustiti skupština. Bilo bi sasvim logično da se skupština opštine raspusti ako je većina u bilo kojoj SO tražila opoziv načelnika i taj opoziv ne uspije, kao što nije uspio u Rudom i Tesliću – ističe Krunić.
Ističe da se ovako ignoriše volja građana.
Krunić navodi da se Rajak ponaša domaćinski, jer ta opština nema niti jednu marku duga, što pokazuje da je riječ o časnom i poštenom čovjeku, što su prepoznali i građani koji su mu dali svoje povjerenje.
– U Rudom je skupština trebala usvojiti plan investicija za ovu godinu u iznosu od milion maraka, ali je većina to spriječila. Nisu usvojili još neke važne dokumente iz čega je vidljivo da se odbornici skupštinske većine Rudog i Teslića odnose neprijateljski prema svojim sugrađanima – smatra Krunić.
On dodaje da je ovim poslana loša poruka i građanima RS. Krunić kaže da će zbog ovakvog glasanja “politička pijaca nemorala postati još nemoralnija i biće još više trgovine mandatima”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Uređaji za mjerenje kvaliteta vazduha ne pripadaju nijednoj partiji.” Igor Radojičić, gradonačelnik …
VIŠE

Savjet Evropske unije je odlučilo da BiH trenutno ne ispunjava političke kriterijume za članstvo u EU. Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta …
VIŠE

Članovi Udruženja mladih volontera iz Kozarske Dubice obezbijedili su ogrijevno drvo za 10 socijalno ugroženih porodica. Nedim Krivdić, …
VIŠE

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je prošli saziv potcijenio migrantsku krizu, te da se zbog lošeg rukovođenja …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras telefonom sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. – Turski …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)