Home Biznis Za internet u ruralnim područjima 1,7 miliona evra

Za internet u ruralnim područjima 1,7 miliona evra

0

27.01.2021. / 16:30

BEOGRAD – Sporazum o donaciji 1,7 miliona evra za projekat “Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Srbiji” potpisan je danas u Beogradu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

foto: pixabay

Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Matićeva je rekla da ultrabrzi širokopojasni pristup koji će ovim projektom biti obezbijeđen u naseljima u ruralnim područjima sa oko 90.000 domaćinstava, omogućiti potpuno novu perspektivu za stanovništvo, posebno za djecu i mlade u tim naseljima.

Joksimovićeva je rekla da je projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralnim područjima Srbije, koji je Srbija kandidovala za Ekonomsko investicioni plan EU za zapadni Balkan, značajan za ukupan inkluzivni rast Srbije u budućnosti i konvergenciju sa evropskim ekonomijama i izvorima novog rasta.

Hargitai je rekla da se ove godine obilježava 20 godina od članstva Srbije u EBRD, te ukazala da je EBRD za to vrijeme investirao više od 6,5 milijardi evra u projekte privatnog i javnog sektora širom zemlje.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici i ambasador Austrije Nikolaus Luteroti.

Finansijska podrška EBRD namijenjena je izradi projektne dokumentacije neophodne za implementaciju i postavljanje širokopojasne mreže u ruralnim područjima, sa oko 90.000 domaćinstava.

Projekat realizuju Srbija povezivanjem škola i javnih ustanova kao pristupnih tačaka na magistralnu mrežu u 600 naselja u takozvanim bijelim zonama, koja nemaju pristup širokopojasnoj mreži, i mobilni operatori koji će biti zaduženi za izgradnju infrastrukture od pristupnih tačaka do okolnih domaćinstava. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here