Home Vijesti Vulin: Značajan bezbijednosni izazov i ugrožavanje Srba van Srbije

Vulin: Značajan bezbijednosni izazov i ugrožavanje Srba van Srbije

0

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je, uz pokušaj stvaranja takozvane velike Albanije, najveći bezbjednosni izazov i ugrožavanje bezbjednosti Srba koji žive van matice, kao što su pokušaji mijenjanja Dejtonskog sporazuma i ukidanja Republike Sprske, te negiranje jasenovčakog genocida.
– Najveći bezbijednosni izazov, uz pokušaj stvaranja velike Albanije, jeste ideologija po kojoj Srbi treba da žive samo u Srbiji, a tamo gdje žive van Srbije da se svedu na demografsku i političku manjinu – rekao je Vulin na Konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti Srbije, na kojoj učestvuje i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.
Vulin se oštro usprotivio negiranju mogućnosti da Srbi koji žive van Srbije imaju čvrstu vezu sa maticom, ukazavši da je to dozvoljeno svim drugim narodima.
Vulin je potvrdio vojnu neutralnost Srbije, navodeći da je to najbolje za Srbiju isto kao što je i saradnja u okviru Programa Partnerstvo za mir sa NATO ili posmatrački status u ODKB, koju predvodi Rusija.
Prethodno je, otvarajući skup, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da je policija Srbije garant bezbjednosti na ovom tlu, ali i poželjan međunarodni partner.
On je naveo da je od početka ove godine policija zaplijenila na tlu Srbije 5,4 tona narkotika, te da je zadala odlučan udarac narko-mafiji i drugima.
– Potrudili smo se da ta vrsta prljavog novca ne dođe u Srbiju. Odlučni smo da nijedno dijete u Srbiji ne bude meta ili žrtva narko-kriminalaca – istakao je Stefanović.

On je rekao da je od početka godine procesuirano 19 kriminalnih grupa i uhapšeno 110 pripadnika tih grupa.
– Nijedan bezbijednosni izazov nije ograničen na jedan prostor, već može da utiče i regionalno i globalno – rekao je Stefanović i naveo da naročito manje zemlje poput Srbije moraju da vode računa o trendovima i prate globalna dešavanja kako bi na pravi način reagovale na određene pojave koje mogu da ugroze bezbjednost.
On je istakao da je srpska policija uspjela da osigura da građani ne osjete pritisak migrantske krize, da ne moraju da razmišljaju o bezbjednosti i da sve terete potencijalnog terorizma na leđima nose organi bezbijednosti.
Stefanović je rekao da borba protiv korupcije dokazuje da je Srbija opredijeljena za poštovanje vladavine prava.
On je podsjetio da je srpska policija bila i partner međunarodnih policija u borbi protiv narko-kriminala i naveo da je u tim zajedničkim akcijama zaplijenjeno 1,8 tona kokaina, 140 kilograma marihuane, 1,4 kilograma heroina i više ilegalnih laboratorija, kao i da je uhapšeno 60 osoba.
Prema njegovim riječima, veoma je značajno to što je srpska policija u posljednjih pet godina jedan od najpoželjnijih partnera u Interpolu.
Govoreći o predstojećoj Skupštini Interpola u Čileu, gdje će učestvovati prištinska delegacija kao posmatrači, Stefanović je rekao da će tada sigurno biti i pokušaja prištinskih institucija da postanu član te organizacije.
Konferenciju o nacionalnoj bezbijednosti Srbije organizuje udruženje Nacionalna avangarda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je zabrana meča između fudbalskih klubova “Trepča” i …

Delegacija Srbije na Generalnoj skupštini Interpola u Čileu boriće se do posljednjeg trenutka da takozvano Kosovo, koje je pozvano da prisustvuje …

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je Srni da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet …

Na godišnjicu održavanja opštih parlamentarnih izbora srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjeća da je jedino Republika Srpska …

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje, koji je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana …

„Znam da se nekada lakše ispušta duša nego funkcija.“ Nebojša Vukanović, poslanik u …

Let’s block ads! (Why?)