Home Vijesti VULIN PORUČIO “Evropski parlament da progovori o nasilju Hrvatske nad Srbima”

VULIN PORUČIO “Evropski parlament da progovori o nasilju Hrvatske nad Srbima”

0

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Evropski parlament u pravu što glasno kritikuje Hrvatsku zbog migranata, ali da nije u pravu što, kako kaže, ćuti o nasilju Hrvatske države prema Srbima.
Vulin je time prokomentarisao kritike Evropskog parlamenta Zagrebu zbog nasilnog ponašanja hrvatskih graničara prema migrantima.
Ministar je, međutim, u saopštenju naveo da je EP mogao da kaže da se u Hrvatskoj Srbi organizovano prebijaju kada gledaju televizijske prenose fudbalskih utakmica, da se u Splitu i Zagrebu prebijaju gostujući sportisti, ako se misli da su Srbi.
Takođe, da još desetine povratničkih srpskih sela u Lici nemaju struju ili put i da u njima vlada potpuna nezaposlenost, da se predstavnici Srba u Saboru vrijeđaju i napadaju, da se na grobove ustaša u Blajburgu polažu vijenci kao da su ustaše žrtve ili mučenici.
– Mogao je EP reći i da se vrši revizija istorije, da se Jasenovac proglašava radnim logorom, da se broj srpskih, jevrejskih i romskih žrtava smanjuje do uvrede, da se traže opravdanja za ustaške zločine i postojanje NDH – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, EP je mogao da kaže i da se obilježavanje antifašističkog ustanka u selu Srb proglašava “srpskom orgijom”, da se na državnim proslavama pjevaju ustaške pjesme i uzvikuje “Za dom spremni” i da se proslavlja protjerivanje 250.000 Srba, a zločini u Oluji, gdje je ubijeno više od 1.000 ljudi, među njima djeca, proglašavaju herojskim činom.
– Da se protjeranim Srbima ni danas ne vraća opljačkana imovina, ne priznaje im se radni staž, ne isplaćuju im se penzije – dodao je Vulin.
Kako je rekao, mogao je EP da pita zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda Hrvatske o vraćanju ćirilice u Vukovar i zašto se oni koji razbiju ćirilične table, oslobađaju svake odgovornosti.
– Mogao je EP da kritikuje Hrvatsku zbog odnosa prema Srbiji pred kojom se zatvaraju granice, gdje se kadetima Vojske Srbije zabranjuje da se poklone poklanoj jasenovačkoj djeci ili se prijeti napadima na predsjednika Srbije ako dođe u Zagreb – dodao je on.
Vulin je naveo i da je EP mogao sve to glasno da kaže, ali je ćutao i konstatovao da će “Evropski parlament progovoriti o Srbima i nasilju nad njima u Hrvatskoj, samo ako bez pasoša krenu na zapad, samo ako Srbi postanu migranti”.
– Hrvatska policija je migrante prebijala, pljačkala, izgladnjivala, nezakonito vraćala, ponižavala, mučila, u njih je i pucala i na njih je puštala pse. Da nije 2020. i da Hrvatska nije demokratska zemlja, članica EU, mislio bih da je u pitanju izvještaj o zlodjelima ustaša ili domobrana – naveo je Vulin.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Savjetom EU poslanicima u Evropskom parlamentu i …
VIŠE

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković tvrdi da će se zalagati za raskid bilo kakvog oblika saradnje sa SNSD u …
VIŠE

“Može se desiti da se i nama ne sviđa kako se neko zove, koju boju kose ili očiju ima.” Nenad Nešić, v.d. predsjednika …
VIŠE

Autobuska stanica u Zenici blokirana, a radnici „Zenicatransa“ štrajkuju glađu. Fuad Kasumović, gradonačelnik …
VIŠE

Za praznike odobrio po 500 KM za 26 višečlanih socijalno ugroženih porodica. Radovan Višković, predsjednik Vlade …
VIŠE

Dodik je dodao da su Republika Srpska i Srbija danas najstabilniji dio na Balkanu i da jedino Srbi imaju potencijal za napredak na tom području. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)