Home Vijesti “VUKU SE DUGOVI” Cvijanovićeva ističe da Vlada RS nastoji da svima omogući...

“VUKU SE DUGOVI” Cvijanovićeva ističe da Vlada RS nastoji da svima omogući zdravstveno osiguranje

0

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da zdravstveni sektor Srpske ima probleme, ali da su mnoge ustanove uspjele da postignu redovnost i ažurnost kada je riječ o uplatama poreza i doprinosa i izvršavanju tekućih obaveza, što ranije nije bio slučaj.
Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da se u tom sektoru “vuku neki stari dugovi”.
– Da li će se država u nekom momentu opredijeliti za otpis određenih stvari i prethodnih dugovanja ili za neki drugi model, to ostaje da se definiše – rekla je Cvijanovićeva i poručila da je Srpska na tom planu opredijeljena da zahtijeva tekuću redovnost.
Ona je ocijenila da je zdravstvo “ozbiljno skupa stvar”, ali da se država trudi da obezbijedi zdravstveno osiguranje i za nezaposlene.
– Trudimo se da svi imaju pristup tom osiguranju. Dakle, ovo je sistem mnogo drugačiji od zapadnog, jer se tamo plaćaju zdravstveni paketi i u skladu sa tim možete imati određene usluge. Ovdje imate svaku zdravstvenu uslugu koju realno ne možete u punom smislu da naplatite – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je ponovila da će u zdravstvu uvijek biti problema kada je riječ o izmirivanju obaveza.
– Biće ih dok god imamo tu humaniju dimenziju u ovom sektoru i širok pristup u zdravstvenoj zaštiti, a to je i naše opredijeljenje – navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, javna preduzeća, poput “Šuma” i “Elektroprivrede” u boljoj su u situaciji od zdravstvenih ustanova kada je riječ o finansijama.
– Imaju prihode druge vrste, mogu da zarade. Na primjer, s druge strane, svugdje u Evropi i regionu imate neisplativost Željeznica, gdje je putnički prevoz uvijek pod znakom pitanja i nikada nije bio rentabilan. Prevoz tereta zavisi od razvijenosti industrije i privrede. Ne očekujem tamo super rezultate, ali očekujem da broj radnika bude srazmjeran potrebama i da te firme ne nose teret obaveza koje nisu nužne… I onda ćete imati bolji poslovni rezultat – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je navela da ne treba “zaključavati” javna preduzeća koja su važna za privredni i društveni život Srpske, sve dok imaju šansu da rade.
– To su poslodavci koji zbirno zapošljavaju oko 20.000 radnika. Nema zaključavanja, provode se određene mjere u tim preduzećima i ona su dužna da izvršavaju svoje obaveze i budu finansijski disciplinovana – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je navela da i u “Šumama” treba da se uvede red i disciplina.
– Taj resurs mora biti isplativ za državu, budžet i društvo i imamo očekivanja od onih koji njime upravljavaju da rade svoj posao i da tamo budu red i disciplina. Vlada kao vlasnik tih firmi, koje imaju potencijal, zahtijeva da one budu uredne, funkcionišu, da od njih ima dividendu i uzima profit u korist cijelog društva, penzionera, plata budžetskih korisnika… – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da je saglasna da u tim firmama treba mijenjati i pozivati na odgovornost ljude dok ne dođu oni koji će poslovati pozitivno.
Cvijanovićeva je ponovila da je obaveza svih poslodavaca u javnom i privatnom sektoru da izvršavaju svoje obaveze prema državi jer situacija u fondovima socijalne sigurnosti zavisi od prikupljenih sredstava.
– Ta sredstva zavise od toga koliko su oni sposobni da izvršavaju svoje obaveze i bitka za redovno i zakonsko izvršavanje uplata u fondove se vodi na više polja. Takođe, te uplate i u privatnom sektoru moraju odgovarati stvarnoj plati koju neko dobija, a ne da neko bude lažno prijavljen na niži iznos, a bitno mu je to onda kada bude odlazio u penziju – rekla je Cvijanovićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Na vojnom aerodromu u Batajnici počela je vojna vježba “Sloboda 2019”, povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće večeras svečanoj akademiji povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja …
VIŠE

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća da ne proširi prava srpske manjine u tom gradu …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će premijeru Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu pokloniti ikonu Svetog Arhangela Mihaila. Kako saznaje …
VIŠE

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić izjavio je Srni da svaki sukob stranaka u Republici Srpskoj, ma koliko bile ozbiljne teme o kojima se raspravlja, …
VIŠE

Predsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev danas stiže u posjetu Srbiji. Osim sa državnim vrhom te zemlje, planirano je da se sastane i sa …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)