Home Vijesti VUČIĆ ZAHVALAN NA PODRŠCI “Da je 1999. odlučivao Putin u Rusiji, Srbija...

VUČIĆ ZAHVALAN NA PODRŠCI “Da je 1999. odlučivao Putin u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana” (FOTO)

0

Odnosi Rusije i Srbije imaju dugu istoriji i tradiciju, zajedno smo ratovali u Prvom svjetskom ratu, a zahvalni smo i na tome što čuvaju uspomene na to, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
On je naveo da je Vučić prihvatio njegov poziv da sljedeće nedjelje u maju bude gost Rusije, i izrazio očekivanje da će i srpska vojska učestvovati na paradi na moskovskom Crvenom trgu.
– Razgovarali smo o raznim pitanjima, između ostalog i o gasovodu, i skladištu gasa Banatski dvor – rekao je Putin.
Rekao je da je bilo riječi i o željeznici, ali i tome da Rusija pomogne “Er Srbiju” svojim avionima.
– Srpske kompanije su aktivno predstavljene u ruskoj ekonomiji, poput građevinarstva i turizma – rekao je Putin.
Takođe, rekao je da Rusija pruža Srbiji pomoć kada je riječ o modernom naoružanju, kao i da je napravljen dogovor o zajedničkoj proizvodnji.
On se osvrnuo i na saradnju u oblasti kulture između Srbije i Rusije, a kao primjer naveo je to što će Rusija Srbiji vratiti nedostajuću stranicu Miroslavljevog Jevanđelja, kao i donacije za izgradnju Hrama Svetog Save.

View this post on Instagram

“Veoma mi je drago zbog našeg novog susreta i veliko hvala za toplu dobrodošlicu u Sočiju. Hvala Vama što ste uprkos tesnom rasporedu našli vremena za naš susret. To je velika čast za nas i svaki susret sa Vama ima veliki značaj za našu zemlju. Želeo bih jos jednom da odam veliko poštovanje za stalnu podršku očuvanju naše teritorijalne celovitosti, nezavisnosti i suvereniteta. Ekonomska saradnja i robna razmena rastu svake godine i mnogo toga smo zajednički uradili po pitanju izgradnje gasovoda, faktički smo završili gasovod kroz Srbiju i to je velika investicija, velika šansa za razvoj naše zemlje, kao i naše sigurne budućnosti. Hvala Vam još jednom i pozivam vas da posetite Srbiju.” 🇷🇸 🇷🇺 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju.
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 4, 2019 at 3:43am PST

– Kada je riječ o Kosovu, naša pozicija je nepromijenjena, i zalažemo se za to da se poštuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Mi smo spremni da podržimo stav Srbije ukoliko sa Prištinom pronađe kompromisno rješenje – rekao je Putin.
Kako je rekao, Rusija će biti na strani Srbije, da je ona za mirno rješavanje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i cjelovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.
Predsjednik Srbije rekao je da je zahvalan na gostoprimstvu ruskom predsjedniku, rekavši da su razgovori sa Putinom bili dobri i sadržajni. Rekao je i da je zahvalan Putinu na ličnom angažmanu.
– Da je 1999. godine Putin odlučivao, mi nikada ne bismo bili bombardovani. Upravo zahvaljujući njemu izbjegli smo sramotu 2015. godine kada je bilo pokušaja da se Srbija proglasi za genocidnu – istakao je on.

View this post on Instagram

Ceremonija razmene poklona dvojice predsednika. 🇷🇸🇷🇺
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 4, 2019 at 5:28am PST

On je rekao da je zahvalan Rusiji na podršci kada je riječ o međunarodnom pravu i kada je riječ o Kosovu i Metohiji, odnosno očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje. Kazao je i da nema velikih očekivanja u budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom.
– Prije svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa – rekao je Vučić, dodavši da “to nije ni moguće ni realno, i neće se dogoditi”.
Kako je rekao, sa velikom čašću je prihvatio da 9. maja sljedeće godine prisustvuje Danu pobjede u Moskvi.
Vučić je istakao da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali i da je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, i da će nastaviti saradnju sa svima.
– Saradnju sa Ruskom federacijom nastavljamo, bez obzira šta će ko da kaže – rekao je Vučić.
On je rekao da nakon razgovora sa Putinom može da kaže da građani ne treba da brinu kada je riječ o snabdijevanju gasom, i da je to riješeno.
– Kada je riječ o vojnoj saradnji, onda je odlična. Mi smo već kupili mnogo važnih i dobrih stvari od Rusije. Predsjednk Putin me je savjetova šta da kupimo – rekao je Vučić.
Ruski novinari su pitali da li su Srbija i Rusija spremne na to da od 1. januara postoji mogućnost da snabdijevanje gasom može da bude problematično zbog tranzita sa Rusijom, kao i da li može da se smanji količina isporuke za Evropu.
– Uslovi koje predlaže Ukrajnina ekonomski za nas nisu prihvatljivi, ali to je za sada. Druga stvar, Srbija će biti obezbjeđena gasom, možda i drugim rutama. Primjećujemo da su potrebe sve veće, i na tome joj čestitam – rekao je Putin.
Kako je rekao, Rusija vidi da Bugarska strana svjesno odugovlači realizaciju projekta “Turski tok” na svojoj strani.
– Rukovodstvo Bugarske nam se više puta obraćalo za pomoć za taj projekat, ali u isto vrijeme, vjerovatno zbog raznih pritisaka, vidimo i da ne žuri kada je riječ o “Turskom toku” – rekao je Putin.
Na to se nadovezao Vučić koji je rekao da je za Srbiju najvažnija vijest da će Srbija dobiti i imati dovoljne količine gasa iz Rusije.
Rekao je i da se nada da će Putin sljedeće godine doći u Srbiju na otvaranje Hrama Svetog Save.
(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

U Ljubljani je u toku sastanak članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića sa delegacijom Državnog zbora …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH spremna za povratak prve grupe …
VIŠE

Demokratski narodni savez dostavio je SNSD spisak 94 rukovodeće pozicije u javnom sektoru u Republici Srpskoj na kojima želi da vidi svoje kadrove. …
VIŠE

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik boraviće danas i sutra u …
VIŠE

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas u Ljubljani nakon susret s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, da su …
VIŠE

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas u Ljubljani …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)