Home Vijesti VUČIĆ ZABRINUT “Uspjeli smo da vratimo pitanje KiM, ali NEMOJTE BITI OPTIMISTI”

VUČIĆ ZABRINUT “Uspjeli smo da vratimo pitanje KiM, ali NEMOJTE BITI OPTIMISTI”

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući danas u “Jutarnjem programu” na TV Prva govori o tome šta su zaključci posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, ali i o unutrašnjim političkim i društvenim pitanjima.
Vučić je tokom gostovanja govorio i o posjeti specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela u Srbiji i istakao je da je imao potrebu da sam napravi bilješke poslije tog sastanka u Beogradu i da će njegove bilješke ostati sljedećem predsjedniku Srbije kako bi mogao da sagleda cjelokupnu situaciju.
– Pomažemo i kad nam uvedu sankcije i totalni embargo na robu iz Srbije, mi pomažemo našem narodu koji čuvamo. Ja sam razumio šta su američka i evropska ideja o Kosovu i Metohiji, da li sam srećan zbog tih ideja, samo ću slegnuti ramenima – rekao je Vučić i dodao danije srećan zbog načina na koji Amerikanci vide pitanje Kosova.
– Nisam srećan ishodom kako ga vide Amerikanci, ne bih to komentarisao – rekao je Vučić dodajući da je zato sve zapisao u službenoj bilješki.
On je istakao da je pozicija Srbije veoma teška i da se dugi niz godina borimo da ekonomski napredujemo i ne ugrozimo poziciju Srbije
– Uspjeli smo da vratimo pitanje Kosova na velika vrata, kada je za mnoge to pitanje bilo završeno – rekao je Vučić.
On je istakao da je u našoj javnosti uvijek lakše biti protiv, a ne ponuditi ništa.
– Slušao sam gluposti i napade svih mogućih o razgraničenju, a nemaju pojma šta govore – rekao je Vučić.
Kurti i je veoma opasan čovjek
Prema njegovim riječima, Aljbin Kurti je veoma opasan čovjek.
– Albanci prave užasne greške, nervozni su, vide da im ne ide kako su planirali. Ono što smo mi radili pred kraj komunističke ere, danas oni pronalaze Rau Trajković i Nenada Rašića iako njih ima jedan ili dva odsto. Neće da rade sa onima koji zaista predstavljaju srpski narod. Što se tiče trovanja, to je jedno od najglupljih farsi – rekao je Vučić.
Vučić je rekao da je bila infekcija zbog glasova Srpske liste, a druga jer su pravili računice da li da ubace Pacolijevu stranku ili ne.
– To su bile te dvije infekcije koje su navele Albance na to. Sad ćute kao zaliveni. To je sve bila budalaština i izmišljotina, znači da su nervozni i da su veoma opasni i spremni na sve – rekao je Vučić.
“Mnogo ulažemo u vosjku”
Vučić rekao je da je vojska, kao i politika, šahovska tabla sa više igrača, i da zato ne želi da “istrčava” sa informacijama čime će se Srbija još naoružvati, ali je potvrdio da će se Srbija opremiti PVO sistemima i dodatnim bespilotnim letjelicama.

– Ljudi ne moraju da brinu, postoje stručnjaci u Srbiji, u vojsci. Ne želim da govorim o tome. Vojska je kao i politika, igrate šah na više tabli, ima više igarča, to nisu naši neprijatelji ali jesu protivnici. U vojsci morate da imate ono čime ćete se braniti. U skladu sa tim ne želimo da istrčavamo, ali da li će biti dobrih, važnih, značajnih protivvazdušnih sistema – biće, da li će biti dodatnih najsavremenijih bespilotnih letjelica – da, hoće – rekao je Vučić za TV Prva. O ostalom nije želio da govori.
– Jačamo kapacitete, ne zato što se spremamo za bilo šta, već je to način da sačuvamo zemlju – rekao je Vučić.
Sumirajući posjetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, on je napomenuo da su oni velika sila, a Srbija mala zemlja.
– I kao takvi, ma koliko se trudili i postavljali Srbiju na ravnopravne osnove, morate da računate na njihovu veću moć. Odnos povjerenja sa Rusijom je na najvišem nuivou, ne moramo o svemu da mislimo isto, ali o većini stvari mislimo slično – rekao je on.
Sa Medvedevom je, kaže, govorio i o vojno-tehničkoj saradnji i istakao da je ponosan i na vojsku i na ljude, dodajući da je i Medvedev primjetio koliko se vojska promijenila ali i sam Beograd.
Podsjetio da je da smo prije šest godina imali prvi avio-miting sa jednim MIG 29, koji je uskoro poslije toga izašao iz upotrebe, i dva MIG 21, a od borbene avijacije, bombardera, Srbija nije imala ništa.
“Svi se naoružavaju oko nas, brinemo zbog moguće destabilizacije”
Predsjednik Srbije je izjavio danas da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da Srbija mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nas.
– Ja sam uvijek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas – rekao je Vučić gostujući na Prvoj.
Kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.
– Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo – rekao je predsjednik Srbije.
Dodaje da ne možemo da pratimo Rumuniju po novcu kada je riječ o naoružavanju niti da kupujemo sistem koje oni kupuju, ali da možemo zemlje poput Bugarske i Mađarske.
– Morate da razmišljate o radarsko – elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svijetu – više nema jednog policajca u svijetu, a ima mnogo igraca- rekao je Vučić i podsjetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.
Rekao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim dijelovima svijeta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina.
(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je sinoć u Beogradu večeru u čast ruskog premijera Dmitrija Medvedeva kojoj su prisustvovali i …
VIŠE

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu do sada je saslušalo više od 100 osumnjičenih i više od 800 svjedoka, a prve optužnice mogle bi …
VIŠE

Oni su ubice, silovatelji, dileri… Osuđeni su na više godina zatvora, a sada od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare traže …
VIŠE

„Ako Komšić i Vučić ne ožive pismonoše i pošte na Balkanu, neće niko.“ Rajko Vasić, …
VIŠE

BiH, koja je postala jedna od glavnih evropskih ruta za migrante, proteklih godina nije uložila ni marku u osiguranje granice. Denis Zvizdić, …
VIŠE

Na putevima Srpske posebno obilježene 42 crne tačke koje su opasne za vožnju. Nenad Nešić, direktor “Puteva …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)