Home Vijesti VUČIĆ O AFERI “RUSKI ŠPIJUN” “Suočeni smo sa izuteno ofanizvnim djelovanjem stranih...

VUČIĆ O AFERI “RUSKI ŠPIJUN” “Suočeni smo sa izuteno ofanizvnim djelovanjem stranih službi”

0

Mi smo kao zemlja suočeni sa izuzetno ofanizvnim djelovanjem stranih službi u Srbiji. Brojne agencije drugih zemalja ovdje sprovode obavještajna djelovanja, rekao je predsednik Aleksandar Vučić večeras nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.
Vučić rekao je večeras da je održana sjednica Sjaveta za nacionalnu bezbjednost sa jednom tačkom dnevnog reda- obavještajno djelovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mjera kontraobavještajne zaštite Srbije u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.
Sjednica je održana nakon što je se pojavio snimak čiji su akteri ruski obavještajac Georgij Kleban i jedan srpski oficir. Oficir na snimku je, prema saznanjima Blica, identifikovan kao potpukovnik Z. K. i to nije jedini snimak do kog su došle domaće službe bezbjednosti.
Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obavještajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.
– BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta lica u kontrapratnji. U Zemunu su uočena tri lica koja su izašla iz automobila marke “audi” i krenuli ka keju – rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obavještajnim strukturama susjedne Hrvatske, pa se tako saznalo i za kontakte sa ruskim agentima.
Naglasio je da se odnosi Beograda i Moskve neće mjenjati i podsjetio da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji.
– Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Ništa više. Nisam vidio logiku u svemu. Što se nas tiče, mi politiku prema Rusiji nećemo da mjenjamo. Srbija se neće okretati ka NATO. Ja to ponavljam jasno i glasno. Sve što se dogodilo nas je učvrstilo u namjeri da ostanemo neutralni. Znajući nas u Srbiji, koji se uvijek dijele na one koji su za Ruse i Amerikance, moja poruka je da sam izabran da štitim interese Srbije, a ne neke druge zemlje – poručio je Vučić.
Vučić je sjednicu zakazao povodom moguće obavještajne afere, čiji su akteri ruski obavještajac i navodno jedan srpski bezbjednjak, a nakon sjednice Sjaveta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsjednika, istražuju srpske bezbjednosne službe.
Sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost prisustvovali su i direktor BIA Bratislav Gašić, premijerka Ana Brnabić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor policije Vladimir Rebić.
(Tanjug)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je večeras u Sarajevu da Program reformi predstavlja odluku koja poštuje princip vladavine …
VIŠE

– Prijem koji su večeras u Sarajevu organizovali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić povodom takozvanog dana …
VIŠE

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske krsnu slavu -Svetog arhangela …
VIŠE

Bosna i Hercegovina do danas nije ispunila nijedan od 14 ključnih prioriteta koji su uslov za izdavanje preporuke za otvaranje pregovora o …
VIŠE

Rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović saopštila je da će doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog biti poništena jer je …
VIŠE

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio je dogovor političkih lidera koji je odblokirao proces formiranje vlasti i omogućio daljnju …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)