Home Vijesti Vučić: Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali Srbe

Vučić: Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali Srbe

0

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju na centralnoj državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, da neće da se izvinjava onima koji su ubijali desetine hiljada Srba i da neće da gazi p omrtvima koji su stradali samo zato što su bili Srbi.

– Neće više biti “Oluje” ni “Bljeska” – rekao je predsjednik Srbije.
Dodao je da ne treba računati da će srpski narod dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.
Vučić je podsjetio da Hrvatska ovaj dan proslavlja kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, upitavši – “pobjede nad kim?”.
Poručio je da “ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo i kuda idemo”, te da se neće i ne smije zaboraviti ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.
– Kada se podsjećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsjećamo sebe na to ko smo i kuda idemo – istakao je Vučić.
On je naglasio da su u srpski identitet zauvijek ugrađene kolone na traktorima.
– Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni vječno i Јasenovac i Јadovno, i Prebilovci – rekao je predsjednik Srbije i poručio:
– Možemo i moramo da oprostimo, ali to možemo samo ako pamtimo.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je u zločinačkoj akciju “Oluja” 250.000 Srba protjerano sa svojih vekovnih ognjišta, a 2.000 ljudi je stradalo, pre svega dece i staraca.
On je podsjetio da je važno da pamtimo stradanje biblijskih razmjera, samo jedno u nizu stradanja Srba sa tih prostora. Dodik je objasnio da su prostori na kojima su živeli Srbi danas pusti i prazni, a da je iza svega bila ustaška maksima – trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati.
– Naš narod je stradalnički. Slušam ovde reči Franje Tuđmana: “Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu”. Da li bi ijedan srpski političar to mogao da izgovori? Hrvati su bili podržani od američkih struktura. Dokaz da nisu oni uspjeli su naši životi, da Jasenovac nije uspio su dokaz naši logoraši. Mi tamo živimo i imamo Republiku Srpsku koja zajedno sa Srbijom gradi stabilnost i mir na ovim prostorima. Nema većeg garanta od Srbije na ovim prostorima. Srbija nikada nije pozivala na osvete narod – rekao je Milorad Dodik i istakao da je srpski narod slobodarski, a tu slobodu je uvijek dijelio sa drugima.
Adblock test (Why?)