Home Vijesti Vučić: Ne razumijem zašto BiH neće “mali Šengen”

Vučić: Ne razumijem zašto BiH neće “mali Šengen”

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani da je sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim u okviru inicijative “mali Šengen” dogovorio niz zajedničkih stvari u korist građana tri zemlje.
On je nakon današnjeg trilateralnog sastanka u Tirani najavio da će naredni susret učesnika inicijative “mali Šengen” krajem januara u Beogradu biti istorijski.
Vučić je izrazio nadu da će se i Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, koja, kako je ocijenio, najviše odgovara BiH i Sjevernoj Mekedoniji, te dodao da ne razumije zašto BiH nije u ovome.
On je naveo da je na današnjem trilateralnom sastanku u Tirani dogovorena veća integracija organa Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije za vanredne situacije, odnosno zajedničko djelovanje vatrogasnih, policijskih jedinica u slučaju požara, poplava, zemljotresa.
Prema njegovim riječima, prije kraja godine biće donesene odluke da građani Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije putuju između ovih zemalja samo sa ličnom kartom.
Vučić je rekao da je kreiran softver za zajedničko jedinstveno tržište rada, koje će brojati 12 miliona radnika, što će biti ogromna sigurnost za buduće strane investitore.

On je naveo da će tako Albanac koji dođe u Sribju i želi da radi moći da se prijavi i da u roku od pet dana dobije evidencioni broj, a to isto će moći i radnici Srbije i Sjeverne Makedonije u ove tri zemlje.
– To je revolucija, time ćemo pokriti mnogo rupa i problema i u izgradnji autoputeva, gde su bili potrebni zavarivači, tesari, bravari. To će značiti dramatičan priliv stranih investicija, jer traže sigurnost za postojanje radne snage – rekao je Vučić.
On je dodao da su nedavno Srbija i Sjeverna Makeodnija otvorile integrisani granični prelaz Miratovac-Lojane, te da će i na prelazu Tabanovci biti povećan broj traka kuda već sada prolazi 330.000 kamiona.
– Pokušaćemo da se dodatno približimo u carinskim dažbinama, za jedinstven carinski prostor u budućnosti. To bi garantovlao ogromnu prednost u dovlačenju stranih investicija, korištenju naših teritorija i za tranzit i sve drugo – rekao je Vučić.
On je dodao da je bilo riječi i o povlaštenim operaterima, odnosno kompanijama iz ove tri zemlje, koje bi imale lakši prolaz, odnosno da se pregled njihovih pošiljki ne obavlja na graničnom prelazu, nego na dogovorenom mjestu, čime će se ubrzati promet, smanjiti operativni troškovi, povećati BDP.
Vučić je rekao da je dogovoreno da učesnice inicijative razgovaraju i o “zelenoj energiji”, u skladu sa zahtjevima EU.
Prema njegovim riječima, sada kada neko kroči na beogradski aerodrom, poslije toga više nikome ne mora da pokazuje dokumenta u Skoplju ili Tirani i obrnuto, jer će policije ove tri zemlje razmijeniti datoteke i imaće u svakom trenutku podatke ko je na koji aerodrom kročio.
– Ako sve ovo pripremimo za Beograd, to bi mogao da bude istorijski samit. Time ćemo obezbijediti znatno veći rast za naše zemlje – istakao je Vučić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Iako Bosnu i Hercegovinu gledaju sa puno predrasuda, znajući o njoj uglavnom samo da je pripadala bivšoj Jugoslaviji, domaći političari kažu da …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić izjavio je večeras da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Sjeverne Makedonije i …
VIŠE

Zoran Tegeltija za svoje zamjenike predlaže Biseru Turković (SDA) i Vjekoslava Bevandu (HDZ) Nakon što je zakazana sjednica Predstavničkog doma …
VIŠE

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, …
VIŠE

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je komentarisao prijedloge za sastav novog …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sastanku u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim ukazao na posljednje prijetnje iz …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)