Home Vijesti VUČIĆ JASAN “Nemoguće ukinuti Republiku Srpsku suprotno volji srpskog naroda”

VUČIĆ JASAN “Nemoguće ukinuti Republiku Srpsku suprotno volji srpskog naroda”

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće ukinuti Republiku Srpsku suprotno volji srpskog naroda i da to Srbija ne može da prihvati.
– To može da se desi ukoliko to bude volja srpskog naroda. Suprotno volji srpskog naroda da ukinete Republiku Srpsku, Srbija ne može da prihvati – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.
Vučić je napomenuo da su Srbiju “napali” i Sarajevo, ali i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog načina na koji je Republika Srpska pomenuta u prijedlogu Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije.
– Juče nas je za to isto napao Dodik. Oni su nas (Sarajevo) napali zato što pominjemo Republiku Srpsku, a to je naša međunarodno-pravna obaveza po Dejtonskom sporazumu, a Dodik je rekao: “A što pominjete BiH? “, ako ste razumeli smisao njegovih reči. Čak je rekao: “Tražićemo da se izbaci BiH iz toga” – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
On je istakao da je pritom Srbija samo radila svoj posao, poštovala Dejtonski mirovni ugovor i navela da je za očuvanje Republike Srpske unutar BiH.
Vučić je dodao da u Srbiji ćute na uvrede koje stižu iz Sarajeva, kao i na to da je Kosovo za njih nezavisna država.
Na pitanje da li smatra da su se incidenti poput onog u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatim onog u Crnoj Gori prelili u Srbiju, Vučić je rekao da nije teoretičar zavjere da u svemu vidi sličnost.
– U Republici Srpskoj je došlo do međustranačkog sukoba u vezi toga da li nosite NATO zastavice ili ne, u Crnoj Gori su bili jedini veoma ozbiljni razlozi za političko trvenje, a ne fizički sukob, jer je riječ o važnoj temi za srpski narod – rekao je Vučić.
Dodatnih 100 miliona evra za projekte saradnje sa Srpskom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na predstavljanju investicionog plana u narednih pet godina da je Srbija izdvojila dodatnih 100 miliona evra za projekte saradnje sa Republikom Srpskom.
– Naša je obaveza da zbog nešto lakše situacije i mnogo većeg nivoa investicija koje imamo pomognemo Republici Srpskoj u različitim vidovima povezivanja sa maticom, pritome nikada ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH – rekao je Vučić predstavljajući investicioni program “Srbija 2025”.

Vučić je najavio da će prosječna plata u Srbiji na kraju 2025. godine biti 900 evra, a prosječna penzija 430 do 440 evra.
On je istakao da je prvi cilj plana “Srbija 2025” da se drastično smanji proporcija odlaska mladih iz zemlje u šta će biti uloženo 700 miliona evra.
– To je borba za mlade bračne parove da lakše steknu krov nad glavom, da ranije počnu da rade, ranije dobiju djecu da ne bismo gubili čitavu generaciju- rekao je Vučić.
On je najavio da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje sredstava za novorođenu djecu, subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognutu oplodnju, savjetovališni rad kada je riječ o reproduktivnom zdravlju mladih, zaštitu i prevenciju djece oboljele od autizma i pomoć majkama u svakom pogledu prilikom trudnoće i rađanja djece.
Vučić je rekao da je program “Srbija 2025” vrijedan ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.
– Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedan budžet na raspolaganju i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti – rekao je Vučić.
On je najavio da će u okviru programa “Srbija 2025” više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.
Vučić je naveo da je Srbija u novembru imala najveći rast u Evropi od šest odsto, a godinu će završiti sa rastom BDP od četiri procenta, iako su ranije projekcije govorile da će taj rast biti 3,5 odsto.
On je rekao da, prema preliminarnim podacima, strane direkte investicije iznose 3,8 milijardi, što je devet odsto više nego 2018. godine.
Vučić je istakao da je u proteklih pet godina promijenjeno lice Srbije, koja je 2014. godine bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, a da je sada vrijeme da se izađe sa drugačijim mjerama, koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.
– Ovo je plan šta ćemo da uradimo, ne samo o projektima, jer naš cilj je prije svega da ljudi žive bolje i da drastično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz Srbije, da oni ostanu u zemlji – poručio je Vučić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zamjenik predsjednika DEMOS Spomenka Stevanović izjavila je danas da je “tvrdnja Nenada Nešića da se u okviru DNS analizira pokretanja …
VIŠE

Predsjednik mladih banjalučkog PDP Ivan Begić, koji je skinuo transparent na autoputu ,,9.januar” sa likom Milorada Dodika i Aleksandra …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zabrinutost zbog sve težeg položaja srpskog naroda i Srpske paravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori …
VIŠE

“Kada će se pobuniti stendap komičari? Političari im uzimaju hljeb iz usta.” Almir Panjeta, …
VIŠE

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nije efikasna u preduzimanju aktivnosti koje doprinose kvalitetnoj pravnoj zaštiti u postupcima javnih …
VIŠE

Opština Šeković svakom novorođenčetu isplaćuje jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM. Momir Ristić, načelnik …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)