Home Vijesti Vučić: Isključujem mogućnost priznanja Kosova u aktuelnim granicama

Vučić: Isključujem mogućnost priznanja Kosova u aktuelnim granicama

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je, u intervjuu bečkom dnevniku Standard, mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i dodaje da je malo vjerovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo, iako kaže da je od SAD čuo da je EU promijenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje.
Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje.
– Međutim, želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promijenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila – objasnio je on.
Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dvije Njemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, bilo jednostavnije za Srbiju.
Upitan da li, ukoliko dođe do priznanja Kosova od strane Beograda, to moglo da uslijedi u postojećim granicama, Vučić je kazao: “Mogu vam reći, da to gotovo apsolutno isključujem”.

Na dodatno pitanje da li to znači da bi se to moglo učiniti samo promjenom granica ili razmjenom teritorija on je odgovorio da ne zna šta će se desiti.
– Nije veoma vjerovatno da ćemo priznati Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi, ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obje strane moraju izgubiti, kako bi nastala vin-vin situacija. Ne može biti da jedna strana dobije sve – priznanje, našu teritoriju i naše ljude. Šta bi mi dobili ? Moguće članstvo u EU za deset godina ? I ko bi nam to garantovao ? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Sjeverna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora – upitao je Vučić.
On je podvukao da za nastavak dijalog postoji samo jedan uslov.
– Priština mora da ukine takse i onda bi trebalo da o svim stvarima, bez preduslova, da razgovaramo. Međutim ako se već prije mogućeg dijaloga kaže „ne razgovaramo o teritorijama, ne razgovaramo o autonomiji za sjever, o čemu onda treba da razgovaramo? Pod tim uslovima nema pregovora – poručio je Vučić.
Na konstataciju da je pobednik proteklih parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbin Kurti spreman da ukine takse, ali želi da Srbija prizna kosovske registarske tablice Vučić je odgovorio da lider Samoopredjeljenja očigledno nije pročitao sporazum.
– Već postoji dogovor o registarskim tablicama, prema kojem vozila sa kosovskim brojevima moraju staviti naljepnicu i obratno. Ako Kurti želi da dogovori nešto novo onda da vidimo šta možemo učiniti. Oni nikada nisu bili država i frustrirani su, zbog čega govore tako glupe stvari – kazao je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Crveno svjetlo umjesto zelenog iz Brisela za Sjevernu Makedoniju i Albaniju loša je poruka cijelom regionu, a samim tim i Srbiji da ulazak u EU nije …
VIŠE

„Trenutno omiljena igra u DNS-u je zaleđeni čiča.“ Boran Bosančić, odbornik u Skupštini grada …
VIŠE

Zakonodavni odbor bez konkretnih obrazloženja odbio dva zakona koja su predložili poslanici opozicije i o njima se neće raspravljati. Dušica …
VIŠE

Udruženju roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Neven” uručili novac prikupljen na Trećem jesenjem humanitarnom krosu u Prnjavoru. …
VIŠE

Bosna i Hercegovina mora da riješi pitanje NATO puta onako kako je u intersu njenih naroda, bez da se zamjeri velikim silama ili da se priklanja …
VIŠE

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je večeras da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)