Home Vijesti VUČIĆ I ĐUKANOVIĆ USKORO SE SASTAJU “Odnosi Srbije i Crne Gore ne...

VUČIĆ I ĐUKANOVIĆ USKORO SE SASTAJU “Odnosi Srbije i Crne Gore ne smiju biti neprijateljski”

0

Predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je večeras da su on i predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović u razgovoru iznijeli različite argumente po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali da su se saglasili da treba da nastave da razgovaraju, jer odnosi dvije zemlje nikada ne smiju da budu neprijateljski i loši.
Vučić je novinarima, na kraju posjete Jerusalimu, rekao da će se uskoro znati novi datum njegovog razgovora sa Ðukanovićem, te da je njemu svejedno gdje će se to i na koji način dogoditi.
– Imali smo jedan veoma kompleksan i težak razgovor – rekao je Vučić.
On je naveo da u Crnoj Gori živi 28,73 odsto Srba, te da je njegova obaveza i pravo da brine o sunarodnicimna i o srpskoj crkvi, o sve četiri eparhije koje pokrivaju tertoriju Crne Gore.
Prenio je da je Ðukanović iznosio drugačije argumente po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali da je siguran da se ni jedan ni drugi nisu radovali njihovom dubokom neslaganju po tim pitanjima, što je, kaže, činjenica koju su obojica danas morali da iskažu.

– Ono što je pozitivno je da smo se dobro razumeli i misilm da smo se dogovorili da nastavimo da razgovaramo, da dobro razumijemo da odnosi Srbije i Crne Gore nikada ne smiju da budu neprijateljski i loši i da moramo zajednički, sa svim drugim akterima, u ovom slučaju SPC, da dođemo do nekakvih rješenja u budućnosti – rekao je Vučić.
Predsjednik Srbije je rekao da je za njega od ključnog značaja popis stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine, jer bi, ističe, bila katastrofa da se pokaže ono sto neki misle – da Srbi u Crnoj Gori nestaju.
– Ja ne mislim da je to istina i da je to tačno. Mi ćemo dati sve od sebe da ohrabrimo srspki narod da se izjasni kako su se njihovi očevi i djedovi izjašnajvali – naglasio je Vučić.
Prenio je i da su sinoć on i Ðukanović slučajno sjedeli jedan preko puta drugog, što je stvar protokola, ali da su iskoristili tu priliku da razgovaraju o ozbiljnim temama, ozbiljno i odgovorno.
Vučić je rekao da je druga tema njihovog razgovora, mnogo lakša, bila bolja koordinacija u djelovanju i razumijevanju poruka EU, i u odnosu prema EU.
– Kao i u našim zahtjevima koje, ako imaju pravo da ispostavljaju sve druge zemlje, koje su dalje od EU od Srbije i Crne Gore koje su najdalje otišle u procesu evrointegracija… Da mi koordinisemo svoje poteze i da tražimo od Savjeta i EK određene stvari zajedno. Tako bismo mogli da imamo širu, ozbiljniju i značajniju podršku unutar EU – rekao je Vučić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Optimizam lidera HDZ BiH Dragana Čovića da do marta izmjeni Izborni zakon BiH, kao i želja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da …
VIŠE

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali …
VIŠE

U Banjaluci je održana burna sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije na kojoj se odlučivalo i o sudbini predsjednika stranke Petra …
VIŠE

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel doputovao je danas popodne u Beograd i …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da prekid kampanje Beograda za povlačenje priznavanja kosovske nezavisnosti ne …
VIŠE

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, piše predsjedavajuća Delegacije Evropskog …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)