Home Biznis Vrijednost nafte ispod 90 dolara po barelu

Vrijednost nafte ispod 90 dolara po barelu

0

23.09.2022. / 14:45

NJUJORK – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 90 dolara, podržane geopolitičkim rizicima koji su odnijeli prevagu nad strahovanjima da će oštrija monetarna politika u velikim ekonomijama izazvati recesiju i naškoditi potražnji, ali već danas su pale ispod.

Foto: Depositphotos

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, vrijednost barela referentne Brent nafte trenutno iznosi 89,57 dolara, dok se američkom WTI naftom trguje po cijeni od 82,61 dolar.

Cijene su snažno porasle u jutarnjoj trgovini pod uticajem znakova oporavka potražnje u Kini od strogih mjera suzbijanja pandemije korona virusa, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Barem tri državne i velika privatna rafinerija u Kini razmatraju povećanje proizvodnje do deset odsto u oktobru u odnosu na septembar zbog snažnije potražnje i mogućeg rasta izvoza goriva u četvrtom tromjesečju, rekli su upućeni izvori.

Podsticaj rastu cijena pruža i moguća eskalacija rata u Ukrajini, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelimičnu mobilizaciju i podržao referendume na okupiranim ukrajinskim područjima, podstakavši zabrinutost za snabdijevanje.

Evropska unija odgovorila je najavom novih sankcija protiv Rusije. Brisel razmatra uvođenje limit za cijenu ruske nafte, stroža ograničenja izvoza tehnoloških proizvoda u Rusiju i nove sankcije za ruske državljane, rekle su diplomate u četvrtak.

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) podigla je u srijedu kamatne stope tri četvrtine postotnog boda, a njen primjer slijedile su i švajcarska i britanska centralna banka.

Evropska centralna banka povećala je kamatne stope prije oko 10 dana, takođe za tri četvrtine postotnog boda.

Kočnica rastu cijena bio je i podatak vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle u prošloj sedmici 1,1 milion barela.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je saopšteno da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu pojeftinio 24 centa, na 96,31 dolara. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)