Home Vijesti Vodič kroz Budžet Srpske: Informacije o prikupljanju poreza dostupne građanima

Vodič kroz Budžet Srpske: Informacije o prikupljanju poreza dostupne građanima

0

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je danas da je izrađena brošura „Građanski vodič kroz Budžet Republike Srpske za 2023. godinu“, koja se u elektronskom obliku može preuzeti na portalu Vlade Republike Srpske.

Zora Vidović, ministar finansija, izjavila je da je cilj donošenja ovog dokumenta upoznati građane sa zakonskim i finansijskim okvirima za usvajanje Budžeta, procedurama za donošenje i samom strukturom budžeta, uključujući način prikupljanja budžetskih sredstava, kao i njihovu raspodjelu.
“Najveći dio budžetskih sredstava prikuplja se kroz naplatu poreza, te je obaveza Ministarstva finansija da građanima na jednostavan i razumljiv način pružimo informacije o prikupljanju i trošnju tog novca. Na taj način ćemo dati doprinos razumijevanju procesa upravljanja javnim finansijama i njegovom unapređenju”, poručila je ovom prilikom Vidovićeva.
Prilikom izrade Budžeta Republike Srpske, čiji okvir za 2023. godinu iznosi 5,4 milijarde КM, težilo se pravičnoj raspodjeli budžetskih sredstava u skladu sa trenutnim ekonomskim kretanjima, uz istovremeno održanje stabilnosti javnih finansija Republike Srpske. Najznačajniji izdaci, obrazloženi detaljno u „Građanskom vodiču kroz Budžet Republike Srpske za 2023. godinu“, su usmjereni na podršku stanovništvu i podsticajne mjere privredi i poljoprivredi.
“Građanski vodič kroz Budžet Republike Srpske za 2023. godinu” možete preuzeti na OVOM LINKU.
Adblock test (Why?)