Home Vijesti Vlast sačinila listu navodnih neprijatelja Republike Srpske!?

Vlast sačinila listu navodnih neprijatelja Republike Srpske!?

0

Medju nepodobnim i navodnim neprijateljima Republike Srpske su opozicioni političari Mirko Šarović, Dragan Mektić, Vukota Govedarica, Branislav Borenović, Mladen Bosić, predstavnici TI BiH, novinari medija koji kritikuju vlast ili raskrinkavaju njihove prljave rabote, Davor Dragičević i grupa „Pravda za Davida“. Tu su i poslanici Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Draško Stanivuković, kao i nevladina organizacija „Bolje“, iza koje stoji Stanivuković. . .

Daleko od očiju javnosti kreiraju se akcije Savjeta, koji ima širok spektar djelovanja, a čiji je konačni cilj gušenje svakog oblika otpora prema aktuelnoj vlasti u ovom entitetu.

Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, čije je postojanje ozvaničeno objavljivanjem odluke o imenovanju članova tog tijela u Službenom glasniku Republike Srpske 16. novembra 2018. godine, radi punom parom.

To je u suštini savjet koji smo davno koncipirali kao nešto što je potrebno Republici Srpskoj i ljudima koji su na čelu RS i imaće svoju savjetodavnu ulogu. Vodiće računa o tome šta su potencijalne prijetnje i načinu na koji se suočavamo sa potencijalnim prijetnjama i po ustavni poredak i po sve ono što znači život i sigurnost u RS. Mislim da je to sasvim normalno. Ako pogledate svugdje u svijetu vidjećete da postoje službe različite veličine i opremljenosti, da tako kažem, za tu vrstu posla, izjavila je nakon osnivanja tadašnja predsjednica RS Željka Cvijanović.

KAKO DJELUJE SAVJET

Kako nam je rekao dobro upućeni sagovornik Žurnala, prvi aspekt djelovanja Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS je obaveštajni – prikupljaju se podaci o svima onima koji su označeni kao neprijatelji režima. Prema istom izvoru, već postoji poprilično duga lista nepodobnih i po aktuelnu vlast „opasnih“ osoba iz raznih sfera života, koja se širi iz dana u dan.

Drugi aspekt djelovanja Savjeta je operativni i on priprema i organizuje akcije protiv označenih neprijatelja. Treći je represivni i podrazumijeva konkretne akcije protiv osoba koje su pod paskom.

Četvrti je medijski i on je, uslovno rečeno, najprljaviji, jer se oblikuju i konstruišu informacije i dezinformacije o osobama koje je Savjet označio kao moguće neprijatelje režima.

SASTAV SAVJETA

Savjetom predsjedava Siniša Karan, šef kabineta Milorada Dodika, u vrijeme dok je on bio predsjednik RS. Dodik nije poveo Karana u Sarajevo, u Predsjedništvo BiH, gdje je zasjeo nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora, već ga je postavio za šefa kabineta premijera RS Radovana Viškovića.

Na taj način Dodik ima potpun uvid u ono što radi Višković prema kojem ima zadršku s obzirom na to da je Višković oduvijek i prvenstveno bio čovjek Rajka Dukića. Dukićevi stavovi o pojedinim pitanjima, posebno onim koji se tiču njegovih poslova i kompanije „Boksit“, na čijem je čelu, često su drugačiji od onih koje zagovaraju entitetske vlasti, o čemu se u poslednje vrijeme nekoliko puta i javno oglasio.

Ostali članovi Savjeta su Sredoja Nović, bivši ministar unutrašnjih poslova i bivši ministar bezbjednosti BiH, Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci, Srđan Rajčević, aktuelni ministar nauke i tehnologije RS i Draga Mastilović.

U Savjetu svako od članova ima svoju funkciju i zadužen je za jedan od segmenata djelovanja tog tijela.

Izvor Žurnala navodi da je Karan zadužen za koordinaciju sa Dodikom, Ćeranić za obavještajni sektor, Nović za represivni, a Rajčević za medijski segment. Uloga Drage Mastilović, naveo je naš izvor, u cijeloj priči nije bitna i njeno članstvo u Savjetu više je pokriće za stvarno djelovanje tog tijela.

LISTA NEPODOBNIH

Savjet je, kako navodi sagovornik Žurnala, sačinio listu nepodobnih, odnosno navodnih neprijatelja Republike Srpske iz ovog entiteta, na kojoj se nalaze političari, novinari, intelektualci i javne ličnosti.

Medju njima su opozicioni političari Mirko Šarović, Dragan Mektić, Vukota Govedarica, Branislav Borenović, Mladen Bosić, predstavnici TI BiH, novinari medija koji kritikuju vlast ili raskrinkavaju njihove prljave rabote, Davor Dragičević i grupa „Pravda za Davida“. Tu su i poslanici Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Draško Stanivuković, kao i nevladina organizacija „Bolje“, iza koje stoji Stanivuković.

Već su vidljivi „rezultati“ rada Savjeta. Nakon brutalne akcije policijskih snaga krajem decembra prošle godine, tokom poslednjih skupova „Pravda za Davida“, krenuo je progon članova te grupe, stalna privođenja, legitimisanja i zastrašivanja.

Davor Dragičević je napustio Banjaluku i BiH, kao i nekoliko aktivista grupe „Pravda za Davida“.

Režimski mediji nastavljaju da plasiraju lažne informacije i poluinformacije, kako bi diskreditovali opozicione političare.

Nigdje u svijetu , osim u Republici Srpskoj, ne dešava se da Javni rtv servis – RTRS, iz sedmice u sedmicu prenosi informacije koje na konferencijama za novinare iznosi presuđeni kriminalac i da takva osoba bude udarna pesnica vlasti u obračunu sa opozicijom.

Osim „slamanja neprijatelja“, tvrdi se da je aktiviranje Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS jezgro iz kojeg može izrasti Državna bezbjednost RS, koja bi bila pod ruskim uticajem.

(zurnal.info)