Home Biznis Vlast odugovlači isplatu dugovanja radnicima Instituta za urbanizam

Vlast odugovlači isplatu dugovanja radnicima Instituta za urbanizam

0

21.01.2022. / 15:04

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske mjesecima odugovlači likvidacioni postupak Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGERS) i isplatu 1,2 miliona maraka koje duguje radnicima na ime plata.

FOTO: Pixabay

Još u junu prošle godine, radnici ove propale naučno-istraživačke ustanove su u sudskom procesu dokazali kako ih je Vlada Republike Srpske kroz stečaj pokušala nezakonito ugasiti.

Za vlast je jedino preostalo da pokrene likvidacioni postupak u kojem moraju izmiriti sve obaveze Instituta, ali sedam mjeseci poslije taj proces je daleko od okončanja.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je tek 12. novembra dostavilo Okružnom privrednom sudu zahtjev za pokretanje likvidacionog postupka.

Iz Suda za CAPITAL kažu kako je dokumentacija bila nepotpuna, zbog čega su 20. decembra pozvali  Ministarstvo da je dopuni, ali i uplati 3.000 maraka depozita na ime troškova vođenja postupka.

Sud je pozvao predlagača da u roku od 15 dana od prijema uredi i dopuni Prijedlog za otvaranje likvidacionog postupka kao i da uplati navedeni iznos na račun posebnih namjena te dostavi dokaz o uplati, u suprotnom će prijedlog biti odbijen”, rečeno je iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Međutim, kako saznaje CAPITAL, Ministarstvo nije uplatilo novac, već je tražilo dodatni rok kako bi pripremilo dokumentaciju, pravdajući se pandemijom i sezonom godišnjih odmora.

Na upit CAPITALa, kada će izvršiti svoju obavezu, do objave ovog teksta iz Ministarstva nisu odgovorili.

Radnici im, sa druge strane, poručuju kako pokušavaju da odlože nešto što je neodloživo.

Jedan od onih koji se javio našoj redakciji kaže kako mu duguju osam plata u 2019. godini, te još 24 za kompletnu prošlu i pretprošlu godinu.

Bolje im je da što prije uplate novac jer im obaveze rastu iz dana u dan. Dobar dio nas i dalje nije odjavljen i vodi se na poslu, a samim tim teku obaveze za doprinose i plate. Radni odnos nam prestaje tek kad likvidacini upravnik bude imenovan”, kaže on.

instituta za urbanizam

FOTO: Capital

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, upravo je vlast u Srpskoj najodgovornija za propast institucije jer je godinama ignorisala kriminal i nezakonitosti na koje su radnici blagovremeno ukazivali.

Primjera radi, bivši direktor Stevan Jovanović je ugovarao „na riječ“ milionske poslove, neke od njih nije naplaćivao, a unosne poslove prepuštao Slobodanu Stankoviću, te poslovao sa sinovom firmom.

Prikazivanjem „dobrog“ poslovnog rezultata stvorio je lažnu sliku da stvari funkcionišu u najboljem redu, a što je daleko od istine.

Republičko javno tužilaštvo protiv njega je 2020. godine pokenulo istragu, međutim njen rezultat je nepoznat.

Zahtjev za stečaj podnijela je Poreska uprava Republike Srpske krajem novembra 2019. godine zbog duga od 446.202 KM po osnovu neizmirenih poreskih obaveza.

Posljednju riječ je dala Vlada Republike Srpske koja je Okružnom privrednom sudu u Banjaluci dala saglasnost za vođenje stečaja, iako kako se ispostavilo za to nije postojao osnov.

Naime, Vrhovni sud Republike Srpske je u junu prošle godine poništio stečaj jer se ispotavilo kako se on ne može sprovoditi u institucijama čiji je stoodstotni osnivač država.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)