Home Vijesti “VLADAVINA PRAVA NIJE ŠVEDSKI STO” Incko otkrio zašto želi strance u Ustavnom...

“VLADAVINA PRAVA NIJE ŠVEDSKI STO” Incko otkrio zašto želi strance u Ustavnom sudu BiH

0

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da proslavljanje Dana Republike Srpske – 9. januara, pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka.
Ponovivši da se ne protivi Danu Srpske ukoliko se on organizuje i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, Incko je naveo da je poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju.
– Vladavina prava nije švedski sto koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH – navodi se u saopštenju iz OHR. Incko je naveo da su građani u posljednjih nekoliko dana često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

– Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi – tvrdi Incko.
On je dodao da je BiH međunarodno priznata država, čiji je suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovan Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom.
– Dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu sa tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Milorad Dodik. U skladu sa Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno – istakao je Incko. On je upozorio da će o netačnim tvrdnjama o državnosti Srpske biti obavješteno Savjet bezbjednosti UN.
Incko se osvrnuo i na rad ustavnog suda BiH, navodeći da je ta zakonodavna institucija čvrsto utemeljena u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu.
– Ustavni sud je ključna dejtonska institucija sa isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Dejtonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja Dana Srpske devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana – rekao je Incko.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da većina Srba u Hrvatskoj poslije pobjede Zorana Milanovića na …
VIŠE

“Niko nije dobio bitku protiv boga, pa neće ni Crna Gora.” Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva …
VIŠE

Izgradnja kanalizacije u prijedorskom naselju Tukovi počela je prije deceniju i uloženo je devet miliona maraka, ali radovi još nisu …
VIŠE

Izabran za najinovativnijeg učitelja u BiH. Boško Jovičić, učitelj iz …
VIŠE

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Metju Fild, ovih dana se pridružio akciji pod nazivom „Ne gušimo Sarajevo“, koji je trenutno drugi …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Dan Republike, 9. januar, ne bi trebalo nikoga da iritira, te da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)