Home Vijesti VLADA UKINULA VANREDNU SITUACIJU ZBOG VIRUSA KORONA

VLADA UKINULA VANREDNU SITUACIJU ZBOG VIRUSA KORONA

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske ukinula je danas vanrednu situaciju i donijela uredbu kojom stavljena van snage prethodna o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje virusa korona.Odluka i uredba donesene su na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.
Svjetska zdravstvena organizacija je, na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da virus korona više ne predstavlja javno zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.
“Iako virus korona i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor”, navodi se u saopštenju.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacij predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje virusa korona.
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju virusa korona.
Adblock test (Why?)