Home Vijesti Vlada Srpske: U područja Turske pogođena zemljotresom biće upućena pomoć

Vlada Srpske: U područja Turske pogođena zemljotresom biće upućena pomoć

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o pružanju pomoći stanovništvu Turske, pogođenim katastrofalnim zemljotresom.

Prema odluci, u područja pogođena zemljotresom biće upućena pomoć u osnovnim životnim namirnicama.
Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju u oblasti industrije u 2022. godini, prema kojoj se navodi da je tokom 2022. godine nastavljen trend rasta broja zaposlenih u industriji, dok je, u istom periodu, industrijska proizvodnja porasla za 2,1 odsto.
Najveći rast zabilježen je u prerađivačkoj industriji (2,6 odsto) i proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom (3 odsto).
Prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja je, sa 63,5 odsto dominatna u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, iznosio je 59.878 i veći je za 1,8 odsto, odnosno za 1.062 radnika u odnosu na 2021. godinu. Takođe, prerađivačka industrija je ostvarila izvoz veći za 22,5 odsto u odnosu na 2021. godinu.
Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Ada polje”, na području Mrkonjić Grada.
Odluku je donesena na zahtjev “Hidroelektrana na Vrbasu”, koje namjeravaju graditi solarnu elektranu kapaciteta od 9,62 megavata, u procijenjenoj vrijednosti od 23,3 miliona KM. Elektrana bi bila izgrađena na površini od 12,2 hektara, u blizini HE “Bočac”, a na zemljištu koje je u vlasništvu “Hidroelektrana na Vrbasu”.
Takođe, usvojena je i Odluka o pravu prenosa vlasništva nad 10 novih sanitetskih vozila sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na sljedeće javne zdravstvene ustanove: Dom zdravlja Banjaluka, Dom zdravlja Čelinac, Dom zdravlja Bijeljina, Dom zdravlja Kotor Varoš, Dom zdravlja Laktaši, Dom zdravlja Rudo, Dom zdravlja Ugljevik, Dom zdravlja Višegrad, Dom zdravlja Zvornik i bolnica “Srbija” Istočno Sarajevo.
Ukupna vrijednost vozila iznosi 1,32 miliona KM, a nabavljena su u okviru Hitnog projekta korona virusa, finansiranog kreditnim sredstvima Svjetske banke. Resorno ministarstvo će u narednom periodu isporučiti santitetska vozila navedenim zdravstvenim ustanovama.
Istovremeno, usvojena je Odluka o utvrđivanju srednjovjekovne nekropole stećaka “Radovac” (selo Potkom kod Berkovića) nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja.
Nekropola “Radovac” broji 244 stećaka koji potiču iz perioda 14. i prve polovine 15. vijeka i prema brojnosti pripada grupi tzv. velikih nekropola.
Odlukom su dozvoljeni isključivo istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi, radovi na tekućem održavanju, uključujući i radove koji imaju za cilj prezentaciju kulturnog dobra. Prostor spomenika se može koristiti u kulturne i edukativne svrhe i biće otvoren i dostupan javnosti.
Adblock test (Why?)