Home Vijesti Vlada Srpske predlaže ukidanje posebne republičke takse za privrednike

Vlada Srpske predlaže ukidanje posebne republičke takse za privrednike

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Republici Srpskoj.
Cilj ukidanja posebne republičke takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u Republici Srpskoj, pojašanjavaju iz Vlade.
Vlada Republike Srpske je od sredine marta 2020. godine donijela niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata, usljed djelovanja pandemije virusa korona u Republici Srpskoj.
Takođe, prijedlog je zasnovan i na analizama koje se vrše u okviru reforme poreskih i neporeskih davanja u Republici Srpskoj kroz Registar poreskih i neporeskih davanja, a sa osnovnim opredjeljenjem da se uspostavi javna kontrola nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana. Ovim mjerama je, od 1. januara 2021. godine, republička taksa smanjena za 30%, a od 2022. godine za 60% u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje, podsjećaju iz Vlade Republike Srpske.
Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u 2022. godini iznosi oko pet miliona КM. Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda Republike Srpske u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi.

Prethodni tekstTužilaštvo će tražiti pritvor za ministra Lučića

Adblock test (Why?)