Home Vijesti Vlada RS utvrdila prijedlog ekonomskih reformi za period 2020-2022. godine

Vlada RS utvrdila prijedlog ekonomskih reformi za period 2020-2022. godine

0

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog programa ekonomskih reformi Srpske za period 2020-2022. godina, koji definiše 18 strukturnih mjera u okviru osam reformskih oblasti.
Ovaj dokument daje pregled sveukupnog okvira i ciljeva politika Vlade Republike Srpske, makroekonomskog i fiskalnog okvira, te ključnih prepreka za konkurentnost i rast, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.
U navedenom periodu očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama 3,5 odsto, 3,7 i četiri odsto respektivno, kao rezultat održivog rasta domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.
Prijedlogom ekonomskih reformi planirano je jačanje podrške oblasti malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje postojeće i stvaranje novih oblika preduzetničke infrastrukture, te uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u Republici Srpskoj.

Jedan od glavnih ciljeva politika ostaje sprovođenje reforme zdravstvenog sistema i socijalne zaštite, kao i aktivnosti u oblasti povećanja efikasnosti tržišta rada.
To uključuje reformu Zavoda za zapošljavanje i unapređenje usklađenosti obrazovanja sa tržištem rada s ciljem njihove bolje povezanosti, što predstavlja jedan od najozbiljnijih i najhitnijih izazova za zemlju.
Biće nastavljena i druga faza reforme Inspektorata Republike Srpske i inspekcija svih nivoa vlasti u Srpskoj i smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi.
Vlada Republike Srpske će u narednom trogodišnjem periodu nastaviti sa sprovođenjem reformi u oblasti tržišta energije i transporta, uključujući restrukturiranje “Željeznica Republike Srpske”.
U oblasti poljoprivrede i usluga, nastaviće se sa sprovođenjem aktivnosti na unapređenju konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Uskoro će biti godina dana otkako je premijer Radovan Višković pročitao svoj ekspoze pred narodnim poslanicima u parlamentu Srpske u kojem je …
VIŠE

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu od 3, 425 milijardi KM i Prijedlog programa ekonomskih reformi …
VIŠE

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u januaru posjeti Berlin, što je predsjednik sa …
VIŠE

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler komentarisao je za N1 realizaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te …
VIŠE

Za dva dana avionom iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu će stići devet muškaraca koji su bili pripadnici terorističke organizacije IDIL, kao i grupa …
VIŠE

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, komenarisao je izvještaj o stanju u pravosuđu BiH evropskog izvjestioca za …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)