Home Biznis Vlada ponovo osniva agenciju koju je ugasila prije pet godina

Vlada ponovo osniva agenciju koju je ugasila prije pet godina

0

14.09.2023. / 15:01

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske osniva Agenciju za informaciono – komunikacione tehnologije, pet godina nakon što je jednu sličnu ugasila, odnosno stopila u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

FOTO: Pixabay

Prijedlog zakona o osnivanju ove agencije danas je razmatrala Vlada RS, a o njemu će se krajem ovog mjeseca izjasniti i poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Proces je ovog puta obrnut. Prvo je iz agencije nastalo ministarstvo, a sada će iz ministarstva nastati agencija koja će se zvati Agencija informaciono – komunikacione tehnologije.

Kako će ona preuzeti dio poslova od ministarstva, mijenjaće se i njegov naziv.

Konkretno, mijenja se opis poslova ministarstva u dijelu koji se odnosi na oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, a u skladu s tim mijenja se i sam naziv ministarstva u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje“, saopšteno je u Vladi Republike Srpske.

Podsjećamo, Vlada je krajem 2007. godine osnovala Agenciju za informaciono društvo Republike Srpske (AIDRS), a za direktora je postavljen Srđan Rajčević.

Njen posao je bio razvoj i promocija informacionog društva, izgradnja informacionih sistema u upravi, savjetodavna podrška u borbi protiv sajber kriminala i slično.

Rajčević je kasnije bio i prvi ministar Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)