Home Biznis Vlada odgađa isplatu duga Instituta kojeg je upropastila

Vlada odgađa isplatu duga Instituta kojeg je upropastila

0

11.10.2022. / 14:50

BANJALUKA – Likvidacioni postupak u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske mogao bi da se odvuče u nedogled, a da radnici i ostali povjerioci svoj novac dobiju tek nakon nekoliko godina.

FOTO: Capital

Vlada Republike Srpske odbila je zahtjev povjerilaca ove javne ustanove da isplati 5,5 miliona maraka potraživanja, a koja je s obzirom da je pokrenula likvidacioni postupak, dužna da plati.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS koje je u ovom slučaju nadležno smatra kako je zahtjev preuranjen, jer postoji imovina koju po njihovom mišljenju prvo treba prodati, a zatim ponovo uputiti zahtjev za uplatu nedostajućeg novca.

Likvidacioni upravnik je dužan da u potpunosti uđe u posjed cjelokupne imovine likvidacionog dužnika, unovči istu i formira likvidacionu masu. Tek nakon sprovođenja naprijed pomenutih radnji potrebno je utvrditi tačan iznos nedostajuće likvidacione mase neophodne za potpuno namirenje svih povjerilaca”, naveli su u Ministarstvu u svom izjašnjenju na zahtjev skupštine povjerilaca.

Međutim, spomenuta imovina je poslovna zgrada koja je bila predmet spora i koja još nije upisana kao vlasništvo Instituta.

Imamo pravosnažnu presudu suda u našu korist, ali to sada treba uknjižiti. Kada će Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove to učiniti, stvarno nemam predstavu”, kaže za CAPITAL likvidacioni upravnik Goran Radivojac.

Dodaje da se tek nakon knjiženja imovine ona može procijeniti, oglasiti i prodati.

Nadam se da će RUGIP u nekom razumnom roku, od godinu dana završiti posao. Nakon toga ćemo ići u prodaju, a onda se ponovo obratiti ministarstvu da namiri ostatak novca”, zaključio je Radivojac.

Podsjećamo, vlast u Srpskoj pokušala je da Institut ugasi kroz stečaj, ali se ispostavilo kako za taj postupak ne postoji zakonski osnov.

To su dokazali radnici koji su bili svjesni da u slučaju stečaja mogu ostati “kratkih rukava” za svoj novac, dok sa druge strane u postupku likvidacije predlagač mora izmiriti sve dospjele obaveze.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, upravo je vlast u Srpskoj najodgovornija za propast ove institucije jer je godinama ignorisala kriminal i nezakonitosti.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)