Home Biznis Vlada Brčko distrikta od Bobar banke potražuje 550.000 KM

Vlada Brčko distrikta od Bobar banke potražuje 550.000 KM

0

BIJELJINA – Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta tužilo je Bobar banku u stečaju i potražuje oko 550.000 KM, a u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održana glavna rasprava u tom sudskom sporu.

Naime, osim 365.685 KM priznatih od strane likvidacionog i stečajnog upravnika Bobar banke, brčansko Odjeljenje za poljoprivredu potražuje i osporenih 182.832 KM na ime zakonskih zateznih kamata.

Na glavnoj raspravi svjedočili su Mato Lučić, zaposlen u Direkciji za finansije Brčko distrikta i Adnan Pašalić, koji je od februara 2015. do kraja 2016. godine bio šef Odsjeka za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Njih je, o sadržini ugovora zaključenih između institucija Brčko distrikta i Bobar banke, ispitala zamjenik pravobranioca Brčko distrikta Velida Demirović.

Lučić i Pašalić su pojasnili da su bila u pitanju budžetska sredstva koja su uplaćivana na račun za posebne namjene i da su ta sredstva korištena za isplatu kredita poljoprivrednicima sa područja Brčko distrikta.

„To su bila sredstva javnih prihoda koja je Direkcija za finansije tokom fiskalne godine prikupljala iz poreskih izvora, kao što su direktni i indirektni porezi, te vlastiti prihodi“, izjavio je Lučić.

Pašalić je kazao da je Bobar banka bila posrednik između Vlade Brčko distrikta i poljoprivrednika kojima su plasirana kreditna sredstva, precizno navodeći obaveze poljoprivrednika da vrate kredite, ali i Bobar banke da Brčko distriktu vraća glavnicu plasiranih kredita, kako bi se ta sredstva ponovo dodjeljivala novim korisnicima.

„Bobar banka je do početka 2015. godine redovno uplaćivala sredstva od povrata korisnika kredita, a nakon otvaranja likvidacionog postupka to je prekinuto. Poljoprivrednici su nastavili uplaćivati Bobar banci neizmirene rate kredita do izvršenja svojih obaveza“, izjavio je Pašalić.

Advokat Bobar banke Milenko Zelenović uputio je prigovor na iskaze svjedoka, ističući da su oni u ovom sporu irelevantni, jer je predmet spora pravno pitanje, odnosno izlučni zahtjev tužioca Brčko distrikta i potraživanje zateznih kamata, ističući da su u tom smislu iskazi svjedoka bez značaja za ovaj spor.

Suđenje će biti nastavljeno 11. decembra iznošenjem materijalnih dokaza i saslušanjem vještaka ekonomske struke.

CAPITAL: LJ. LJ.

Ključne riječi:& & , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of