Home Vijesti VJEČITI PREDSJEDNICI URUŠAVAJU STRANKE Da li partije treba da ograniče mandat svojim...

VJEČITI PREDSJEDNICI URUŠAVAJU STRANKE Da li partije treba da ograniče mandat svojim iderima

0

Predsjednik PDP Branislav Borenović jedini je stranački lider u BiH koji je najavio da za četiri godine više neće biti čelu stranke.
Naime, ova stranka je upravo na njegov prijedlog izmijenila Statut u kome sada piše da „mandat predsjednika traje četiri godine, uz mogućnost još jednog uzastopnog izbora“.
To je sušta suprotnost u odnosu na sve ostale velike stranke u BiH čiji su lideri praktično doživotni, odnosno od osnivanja do sada, bez pokazivanja iskrene želje da se dobrovoljno povuku.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Ovo je moj drugi i završni mandat na čelu stranke, jer smo jedini koji smo promijenili statut i ograničili mandat predsjednika na najviše dva uzastopna mandata. I to pokazuje našu snagu i hrabrost i da smo u svakom momentu spremni na promjenu, odnosno prihvatanje odgovornosti vođenja partije – izjavio je za Srpskainfo Borenović.
Prelistavajući statute ostalih partija može se vidjeti nekoliko varijanti: da mandat predsjednika traje četiri godine, bez riječi o reizboru, ili uopšte nije navedeno koliko traje mandat lideru stranke.
Da li je ograničavanje mandata znak demokratije, kako tvrde u PDP, ili put u stranačku propast, budući da živimo u zemlji u kojoj je stranka majmoćnija institucija, a lider partije najmoćnija politička ličnost u RS i BiH? Može li stranka da bude uticajna ako je svakih osam godina vodi drugi lider?

Politički analitičar Vehif Šehić smatra da može. Naglašava da imamo deficit demokratije uopšte u društvu upravo iz razloga što političke stranke nisu demokratske.
– To su stranke jednog lidera ili jednog centra moći u okviru političke stranke. Nemate razvijen ni demokratski kapacitet pojedinaca u stranci iz razloga što se uvijek poštuje ono što lider stranke nametne kao jedini ispravan stav. U posljednje vrijeme smo vidjeli da čak nema ni tajnog glasanja kod nekih političkih stranaka, ili da imaju samo jednog kandidata za predsjednika stranke. Upravo je to razlog zašto mi u BiH ne možemo govoriti o demokratiji jer oni koji treba da ih provode nisu to u svojoj političkoj suštini – kaže Šehić za Srpskainfo.
Foto KlixVehid Šehić
Međutim, može li stranka u zemlji kakva je BiHda uspije bez istog, „vječnog“ lidera?
– To je problem samo naših političkih stranaka. Stranke treba da počivaju na programskim principima koje su utvrdili na svojim organima. Sigurno je da predsjednik stranke treba da predstavlja svoju političku straku. Međutim, problem je što imamo stranke koje se ponašaju kako lider kaže. Tako da ne mora značiti ako se mijenjaju lideri da ta stranka nije stabilna. Daleko je veća opasnost da se lideri ne mijenjaju. Onda ona sve manje postaje demokratska i postaje stranka jednog lica – kaže Šehić.
Prem njegovim riječima, u demokratskim državama postoje razna ograničenja, pa i za predsjednika države.
– Bez obzira koliko je jak lider, predsjednika SAD Ustav ograničava na samo dva mandata i nikad više se ne može kandidovati. Naročito je to poželjno u BiH iz razloga što se mi učimo demokratiji. Upravo zbog toga što se ne menjaju lideri, imamo puno stranaka koje nastaju iz jedne, jer nema kulture dijaloga unutar stranke – zaključuje Šehić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik informisao je danas šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera da je …
VIŠE

Aljbin Kurti, lider Samopredjeljenja, potvrdio je za “Jedan” BHT1 da bi u novembru mogao preuzeti funkciju premijera Kosova, a nakon toga …
VIŠE

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović još jednom je potvrdio da ga interesuje samo da ostane u fotelji jer želi da novi saziv parlamenta BiH da …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se sa novoimenovanom šeficom Misije OEBS u BiH Ketlin Kavalek. Tokom sastanka …
VIŠE

Predsjedavajući Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je Srni da predsjednik SDS Mirko Šarović, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)