Home Vijesti VISOKA CIJENA PREPUCAVANJA IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA Bezvlašće u Federaciji prijetnja i za...

VISOKA CIJENA PREPUCAVANJA IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA Bezvlašće u Federaciji prijetnja i za Srpsku

0

Ako niko od aktera ne popusti u svojim stavovima ili međunarodna zajednica ponovo ne izvrši pritisak, Federacija Bosne i Hercegovine može da ostane bez vlasti i doživi sudbinu Mostara, koja bi mogla da zahvati čak i nivo BiH.
Nakon godinu dana uslovljavanja, političari u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu uspjeli da usklade svoje ciljeve i dogovore se oko formiranja vlasti na svim nivoima. Nakon što lideri SDA i HDZ Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu uspeli doći do dogovora oko formiranja Vlade Federacije BiH, postavljena je nova-stara prepreka u formiranju Saveta ministara BiH. Ništa nije izvesno ni nakon što je Predsjedništvo dalo saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije za predsedavajućeg i nakon što je usvojena odluka o slanju Programa reformi u NATO.
Iako Tegeltija radi svoj posao i prikuplja imena ministara, stavovi Izetbegovića i Čovića i dalje prave probleme, jer su najavili da će insistirati da novi sazivi Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH budu formirani paralelno.
Međutim, proces imenovanja novog saziva Savjeta ministara BiH već je deblokiran, dok nema nikakvih naznaka o formiranju novog saziva Vlade FBiH. Tako da, s obzirom na totalno suprotne stavove dvije ključne stranke, pitanje je kada će doći do dogovora i da li će uopšte doći ako nijedna strana ne popusti.
Stručnjaci upozoravaju da bi ovim tempom Federacija mogla da doživi sudbinu Mostara, koji je već 11 godina, jedini u Evropi, bez izborne volje glasača. Na ovakav scenario već mesjecima upozorava i politički analitičar Slavo Kukić.
Foto: Klix/RAS Srbija
– Vrlo moguće je da se desi mostarizacija FBiH. Ja ne vidim kako svoje pozicije, u kojima su se zakopali posljednjih godinu dana, Čović i Izetbegović mogu savladati. To je jedna dimenzija. Druga dimenzija je kako Izetbegović može naći kompromisno rješenje sa svojim partnerima s kojima on ulazi u pregovore s Čovićem, prije svega mislim na Željka Komšića, ako odluči prihvatiti neke Čovićeve zehtjeve – objašnjava Kukić.
Naglašava da su njihovi stavovi toliko suprostavljeni da „obećavaju“ da bi u ovoj poziciji tehničke vlasti mogli ostati vrlo dugo, ne isključujući mogućnost da to bude i do izbora 2022. godine.
– Ja sam u nekoliko navrata govorio da možemo doći u situaciju da imamo mostarizaciju Federacije, ali ne isključujem da imamo i mostarizaciju države. Bez obzira na to što je dobio zeleno svjetlo predsjedavajući Savjeta ministara, ne treba uopšte aplaudirati i likovati – naglašava on.
Ističe da postoji mogućnost mostarizacije vlasti na nivou BiH, iz prostog razloga što ne treba isključiti mogućnost da se završetak formiranja Savjeta ministara zaštopa zbog činjenice da ne postoji spremnost Čovića da formiranje Savjeta ministra prati formiranjem federalne vlade.

Pročitajte još:POČELO JE U MOSTARU, A ZAVRŠILO SA ANP Izetbegović i Čović već deceniju vježbaju blokadu vlastiSatler: Potvrđeno nam je da će iduće godine biti održani izbori u MostaruStranačke deklaracije POTPALJUJU TENZIJE: Spisak lijepih želja za PODILAŽENJE NARODU
– Mostarizacija je zapravo fenomen, koji bi mogao postati opštebosanskohercegovački – napomenuo je Kukić.
“Međunarodna zajednica će zavrtati ruke”
Da je u BiH sve moguće, saglasna ja i političa analitičarka Tanja Topić.
– To jeste jedna opcija koja postoji i koja nije za isključiti. Međutim, mislim da ipak neće doći do mostarizacija FBiH. Misilm da će međunarodni faktor da uradi svoje. Mislim da, dok se još poslože karte unutar Evropske unije, dok se formira Evropska komisija i ostalo, međunardni faktor neće dopustiti da BiH igubi i nardne tri godine – objasnila je Topićeva.

Ona naglašava da bi međunarodna zajednica mogla da „zavrne ruke“ kada osjeti potrebu i pogodan trenutak, kao što je do „zavrtanja ruku“ došlo i u posljednjem pritisku tokom formiranja Savjeta ministara.

– HDZ će nastojati da neke stvari pomjeri sa mrtve tačke kada Hrvatska bude predsjedavala Evropskom unijom. To je taj povoljan momenat koji će svakako nastojati da se iskoriti kako bi se procesi unutar BiH odblokirali. Ono što fascinira u cijeloj situaciji je nonšalantan odnos i ponašanje političkih elita u BiH, koji se ponašaju kao da imaju sve vrijeme svijeta – zaključila je Topićeva.
Igranje rokovima
Iako svakodnevno možemo čuti po jedan novi rok za formiranje vlasti, to nam do sada nije puno značilo. Zbog stalnih pomjeranja i odgađanja rokova, Topićeva smatra da je vrlo je rizično licitrirati datuma.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaTanja Topić
– Vidjeli smo da to stalno rade političari koji na taj način žele napraviti neku vrstu pritiska. Ono što se potvrdilo i nakon ovog famoznog sporazuma, koji je na neki način odblokirao proces, pa se nešto pomjerilo nakon 13 mjeseci, jeste činjenica da mi uopšte ne možemo vjerovati potpisnicima, čak ni kada daju riječ ni kada se na to obavežu svojim potpisom – smatra ona.
Dodaje da svi svjedočimo jednom razvlačenju koje je u ovom trentku povezeno sa uslovljavanjima i nastojanjima da se formaira vlast u Federaciji BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić rekao je danas u Narodnoj skupštini da je PDP, odlazeći ranije sa vlasti, ostavio iza sebe 150.000 …
VIŠE

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da će SDA, SBB i DF imati 19 ruku za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, iako je dovoljno 18. O …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je jutros dobio dva pisma iz DNS u vezi sa njihovim kandidatom za ministra za ljudska …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su dobri odnosi Srpske i Banjaluke sa Sankt Peterburgom …
VIŠE

Nedžad Branković, Dževad Mahmutović, Hazim Rančić i Nezir Pivić funkcioneri su koje je Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) …
VIŠE

Narodnu skupštinu Republike Srpske danas su posjetili studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prisustvovali plenarnom zasijedanju …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)