Home Biznis Viškovićeva obmana da MMF daje novac i odustaje od reformi

Viškovićeva obmana da MMF daje novac i odustaje od reformi

0

10.06.2021. / 14:59

BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Radovan Višković obmanuo je javnost kada je rekao da će BiH dobiti 300 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod najpovoljnijim uslovima, a da pritom ne mora sprovesti nijednu reformu.

Foto: Srna

Višković je juče izjavio da mu je odlazeće šef MMF-a u BiH Martina Petrija rekao da je ova institucija spremna da bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH da 300 miliona evra.

„I za mene je bilo iznenađenje, da li je to oproštajna dobročiniteljska misija, te je u jednom momentu izgovorio da je MMF spreman da bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH da 300 miliona evra“, rekao je Višković.

Tačno je da bi novac od MMF-a treba0 stići, istina, ne kad bude odobreno krajem avgusta ili početkom septembra, već oko Nove godine.

No, taj novac nema baš nikakve veze sa reformama i pregovorima koje vodi BiH sa MMF-om.

MMF je zbog globalne pandemije pripremio 650 milijardi dolara za jačanje rezervi i likvidnosti svih svojih država članica.

Iznosi na koji neka država ima pravo izračunava se na osnovu kvota. Tako najveća članica SAD imaju kvotu od oko 17 odsto i tom procentu mogu tražiti sredstva od predviđenih 650 milijardi dolara. S druge strane kvota BiH iznosi 0,06 odsto.

„Novac je namijenjen za svih 190 članica MMF-a, ne samo BiH. Što se tiče mogućnosti novog programa koji podržava MMF za BiH, naša politika se nije promijenila. Svaki novi program nužno će uključivati ključne reforme za jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora, poboljšanje upravljanja i izgradnju otpornije, inkluzivne ekonomije za postpandemijski svijet. Nastavićemo da istražujemo da li su vlasti posvećene takvim reformama“, kažu u MMF-u.

CAPITAL: M. Č.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here