Home Politika Višković: Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate

Višković: Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate

0


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija i drugih davanja.

– To je uloga Vlade i ja je tako doživljavam. Moj stav od početka je bio da uvijek može bolje, ali ako ćemo realno posmatrati stvari Vlada je napravila rezultate za ovih godinu dana, a to se najbolje reflektuje kroz pokazatelje koji su neumoljivi – rekao je Višković u intervjuu Srni.

On je istakao da je zadovoljan i likvidnošću budžeta, navodeći da Vlada redovno isplaćuje plate, penzije, socijalna davanja, obaveze prema dobavljačima i subvencije.

Predsjednik Vlade Srpske je podsjetio da je u fokusu njegovog rada bila privreda, što se pokazalo kroz rast prihoda.

– Ne bismo mogli sve ovo uraditi da nije bilo dobre saradnje sa našim socijalnim partnerima – sindikatima, Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom. Imamo dobru saradnju sa socijalnim partnerima, bilo je povećanja plata i zakonskih rješenja koja su išla u pravcu rasterećenja realnog sektora i poslodavaca kako bi bile povećane plate i u realnom sektoru – rekao je Višković.

On je istakao da je u posljednje vrijeme sve više evropskih i drugih brendova se javlja sa željom da otvaraju fabrike i pogone u Srpskoj.

– Oni su zainteresovani da preseljavaju svoju proizvodnju iz Poljske, Češke, Rumunije, Slovačke i drugih zemalja u Republiku Srpsku. To je dokaz da smo napravili ambijent koji privlači strane investicije čiji nivo takođe raste – naglasio je Višković.

Zabrinjavajući je, dodao je premijer Srpske, odlazak aktivne radne snage zbog čega treba raditi da taj problem bude saniran.

– To je globalni problem i ne dešava se samo u Srpskoj i BiH, već i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i drugim članicama EU. Mjerama koje smo usvojili i koje planiramo kreirati pokušavamo da rješavamo taj problem. Moramo ljudima dati nadu, povećavati plate i rješavati njihova životna pitanja da bismo im poslali poruku – ostanite ovdje, u svojoj Republici, na svojoj očevini i nema nigdje boljeg života nego tu gdje ste. Moja misija je da radim na tome – poručio je Višković.

On je u intervjuu Srni naglasio da u prilog tome govori i podatak da je svim studentima koji budu redovno upisivali godinu omogućeno besplatno školovanje što godišnje budžet košta oko tri miliona KM.

– Početkom ove godine zaposlili smo najbolje studente sa naša dva javna univerziteta i to ćemo raditi i ubuduće čime šaljemo poruku mladima da brinemo o njima i da su oni naša budućnost – istakao je Višković.

On je naglasio da je Republika Srpska ulagala i ulagaće u mladost, njihovo obrazovanje, sticanje znanja, jer su oni najbolji promoteri Republike.

– Na njima je budućnost, oni će biti ti koji će sutra predstavljati Republiku Srpsku. Svi treba to da podržimo, jer ulaganje u mlade i obrazovane ljude je najbolje ulaganje u Srpsku – poručio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada Srpske izmijenila i kriterijume za plasman kredita Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske, čime je mladim bračnim parovima i porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju omogućeno zaduživanje za rješavanje stambenog pitanja po veoma povoljnim uslovima.

Višković je istakao da je uvedena nova kreditna liniju za mlade bračne parove mlađe od 30 godina za koje će kamatna stopa za kredite za kupovinu stanova biti ispod tri odsto i to je jedna od pronatalitetnih mjera s ciljem da se pomogne mladim ljudima da što prije riješe svoje stambeno pitanje i da ostanu na ovim prostorima. Prema njegovim riječima, nova kreditna linija uvedena je i za roditelje ili staratelje koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju za rješavanje stambenih pitanja, a kamatna stopa biće od tri do tri i po odsto.

Prema njegovim riječima, smanjena je kamatna stopa poslovnim subjektima na kredite za uvođenje novih tehnologija potrebnih realnom sektoru da bi bili konkurentniji i spremniji za izvoz.

– Smanjili smo kamatnu stopu IRB-a sa jedan na 0,5 odsto i kada se uračunaju i troškovi u odnosu sa poslovnom bankom poslovni subjekti će imati kamatnu stopu na kredite ispod tri odsto – istakao je Višković

On je naglasio da mjere koje su planirali kroz ekspoze, akcioni plan i Program ekonomskih reformi ne mogu biti realizovane za mjesec dana ili pola godine, te da će one trajati i u mandatima nekih drugih vlada.

– Nemoguće je reformu zdravstvenog ili obrazovnog sistema riješiti za godinu, dvije ili tri, ali je važno da smo krenuli u te reforme – istakao je Višković.

Govoreći o predloženom budžetu za 2020. godinu, predsjednik Vlade Srpske je rekao da je on za 108 miliona KM veći u odnosu na rebalansirani budžet za ovu godinu.

– Rebalansom je ovogodišnji budžet povećan za 60 miliona, a prijedlogom budžeta za 2020. godinu za dodatnih 108 miliona KM. Prijedlog budžeta za 2020. godinu je skoro 170 miliona KM veći nego što je bio nacrt budžeta za 2019. godinu. Čim imate na prihodovnoj strani toliko uvećanje ono se prelijeva i na rashodovnu stranu – pojasnio je Višković.

Zahvaljujući tome, dodao je on, na snagu će od 1. januara 2020. godine stupiti povećanje plata za budžetske korisnike u rasponu od pet do 20 odsto.

– Isto smo radili i početkom ove godine. Imali smo i povećanje penzija, a imaćemo i njihovo redovno povećanje od 1. januara. Povećali smo podsticaje za poljoprivredu sa 71 miliona na 75 miliona KM, planirali smo u budžetu za 2020. godinu 7,9 miliona KM za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa privrednim subjektima koji povećaju plate radnicima. Planirali smo povećanje granta Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci sa ovogodišnjih 12 miliona na 30 miliona KM. Sve su to mjere koje su usmjerene ka običnom građaninu – istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, osim budžeta za 2020. godinu i Programa ekonomskih reformi za period 2020-2022. godina na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine biće razmatran i Zakon o doprinosima s ciljem da stopa doprinosa za zapošljavanje bude smanjena sa 0,8 na 0,6 odsto čime će privredi biti ušteđeno devet miliona KM.

– Imamo planiran i grant od dva do tri miliona KM za razvoj novih tehnologija u privredi, a od 1. januara 2020. godine porodiljsko bolovanje biti refundirano u stoodstotnom iznosu. To znači da ćemo u 2020. godini samo po ovim osnovama našu privredu osloboditi plaćanja i iz budžeta joj pomoći sa skoro 30 miliona KM – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, na osnovu Programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina kreiran je akcioni plan za 2019. godinu, a rezultati pokazuju da je više od 80 odsto tog plana realizovano ili je u fazi realizacije.

– Manje od 20 odsto nije realizovano. To je rezultat i drugih uticaja. Protekla je godina mandata Vlade Republike Srpske, a da sve to vrijeme nismo imali formiran Savjet ministara i Vladu FBiH. To je znatno otežalo i naše funkcionisanje. Ali mi smo uspješno prebrodili ovu godinu i to je još jedan dokaz da Srpska može da samostalno radi, odlučuje i ispunjava svoje obaveze ne zaviseći od drugih. Oni nam prave probleme, ali ne u toj mjeri da ne možemo funkcionisati bez njih – kaže Višković.

On je izrazio uvjerenje da bi Vlada Srpske uradila znatno više planiranih stvari da su na vrijeme formirani Savjet ministara i Vlada FBiH, ali nisu imali sagovornika na drugoj strani.

On je dodao da jedva čeka da bude formiran Savjet ministara i Vlada FBiH, te da je spreman da bude domaćin prvog zajedničkog sastanka.

– Važno je da sarađujemo, jer značajan broj projekata u Srpskoj zahtijeva saglasnost drugih nivoa vlasti. Da bi sve to realizovali na dobrobit naših građana, neophodna je saradnja svih nivoa vlasti – zaključio je Višković.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of