Home Biznis Višković se pravda: Kupujemo avion jer je stari s greškom

Višković se pravda: Kupujemo avion jer je stari s greškom

0

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je, nakon pisanja portala CAPITAL, da Srpska kupuje novi avion Cessna, vrijednosti 18,9 miliona maraka.

CAPITAL je juče objavio da vlast ne želi da se odrekne luksuza i da kupuje avion, iako se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost.

Srpska kupuje avion od 19 miliona KM (FOTO, VIDEO)

Odgovora o kupovini aviona, na pitanja koja smo uputili u kabinete predsjednice RS Željke Cvijanović i premijera Radovanu Viškoviću, još uvijek nema, ali su oni o tome danas govorili u Zalužanima kod Banjaluke, gdje je promovisana Jedinica žandarmerije MUP-a Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da ne može da govori o detaljima kupovine aviona i da će javnost biti upoznata kada sve bude u proceduri, optužujući novinare „da ionako sve naprave po svom“.

Višković je rekao da je avion koji RS posjeduje prije oko mjesec dana prizemljen, kao i sve Cessne tog tipa u svijetu, zbog kvara na toj vrsti aviona.

„Došao je nalog da sve Cessne tog tipa budu prizemljene. Naš avion oko dva mjeseca nije letio, u tom vremenu smo koristili tuđi avion, iznajmljivali smo i pravili ogromne troškove za Republiku Srpsku. Neznajući kada ćemo dobiti ponovo dozvolu za let našeg aviona, i ona može biti uskraćena kad god neko drugi donese odluku, mi smo razmotrili mogućnost nabavke novog, uz mogućnost zamjene novo za staro. Na osnovu procjene koju su uradili iz Cessne, nismo bili zadovoljni kako su procijenili naš avion i donijeli smo odluku da idemo u nabavku, da komplatan iznos finasiramo iz budžeta“, kazao je Višković.

Dodao je da će po dolasku novog aviona, postojeći avion biti prodat na licitaciji.

„Smatramo da ćemo tako dobiti više nego da smo išli u zamjenu i doplatu. Sve je urađano sa standardima, ekonomski posmatrano, a iduće godine ističe garantni rok za naš avion, morao bi ići u redovan servis, koji bi bio preko 1,5 miliona evra. Kada saberete servis i koliko košta stari avion, donijeli smo odluku da uz doplatu, koja nije beznačajna, a nije ni velika, možemo da dobijemo novi avion i time smanjimo troškove“, rekao je Višković.

Višković nije objasnio koliko bi servis koštao i na koliko je procijenjen avion koji je kupljen 2008. godine za 4.870.000 američkih dolara.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da će Srpska kupiti avion Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima.

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

srpska avion

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Cijena za novi CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštaće građane Srpske 18,9 miliona KM.

Nabavka aviona, koji je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već posjeduje Srpska, trebala bi da bude realizovana u idućih mjesec dana. Avion u novembru stiže na banjalučki aerodrom, gdje mu je već rezervisan hangar.

S obzirom da avion stiže uskoro, trebalo bi da je Cessni već uplaćen depozit od 1,4 miliona dolara.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of