Home Politika Višković pozvao poslodavce da uplaćuju u Evropski dobrovoljni penzijski fond

Višković pozvao poslodavce da uplaćuju u Evropski dobrovoljni penzijski fond

0


Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je poslodavce iz privatnog sektora da iskoriste Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak i uplaćuju sredstva za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, te da ga time jačaju jer može biti važan izvor investicija i razvoja.

“Uplaćivanjem novca za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, oni mogu da zaposlenima povećaju prihode i time smanje njihov odlazak sa ovih prostora”, rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Višković je dodao da je cilj jačanja ovog dobrovoljnog penzijskog fonda da se pomogne i privredi putem investicija koje bi mogao realizovati pomenuti fond.

“Takvi fondovi danas su veći investitori nego banke. Cilj je da se novac tog fonda kroz investicije multiplikuje i da od tog svi imaju korist. Ponavljam, želimo da ovim zakonskim rješenjem ojačamo povjerenje privatnog sektora u taj fond”, rekao je Višković.

On je naveo da iza pomenutog fonda stoji Penzijski rezervni fond Republike Srpske koji je opravdao svoje postojanje, kao i ozbiljne evropske institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj i nekih slovenačkih korporacija.

“Ovo je jedini dobrovoljni fond, ali želimo da na ovaj način, odnosno uplatama u fond za radnike u javnom sektoru, ostalima damo primjer”, ponovio je Višković.

On je naveo da, nažalost, nisu svi poslodavci pretočili ranije olakšice Vlade u povećanje plata radnicima, te dodao da će inspekcije raditi na suzbijanju takvih pojava.

Višković je najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti formirana radna grupa koja će do kraja januara naredne godine napraviti novu giljotinu propisa u Srpskoj.

“Želimo da time olakšamo realnom sektoru neke procedure i stvari. Mi smo prije tri godine išli na jednošaltersku registraciju od tri dana, koja funkcioniše, a Federacija BiH to još nije uradila”, rekao je Višković.

On je dodao da su i današnji porezi i doprinosi u Srpskoj manji nego u FBiH, kao i da nije posao Vlade da se bavi rješavanjem problema kriminala, već da je to stvar nadležnih institucija.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić ocijenila je da je dobro da Vlada podstiče razvoj dobrovoljnih penzijskih fondova kao vid štednje za starost, ali je postavila pitanje da li će na ovaj način biti diksriminisani ljudi u realnom sektoru.

“Ko će njima uplaćivati sredstva u dobrovoljni penzioni fond kao što radi Vlada za radnike u javnom sektoru”, upitala je Trivićeva.

Vlada je ove godine donijela odluku o organizovanju penzijskog plana Vlade Republike Srpske, te zaključila ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka, na osnovu čega će iz sopstvenih sredstava svakog mjeseca uplaćivati 20 KM za sve radnike u javnom sektoru, što ukupno iznosi oko devet miliona KM.

Agencije

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of