Home Biznis Višković obećao sindikatu ERS-a da neće biti otpuštanja

Višković obećao sindikatu ERS-a da neće biti otpuštanja

0

BANJALUKA, Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine.

Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s premijerom u utorak u poslijepodnevnim časovima.

– Premijer je jasno i glasno rekao da članovi porodica poginulih boraca u ERS ne smiju biti tehnološki višak – kaže Ostojić.

On je rekao da je stav Sindikata da nemaju ništa protiv oporezivanja stimulativnih otpremnina, ali pod uslovom da neto iznosi koje će radnici da dobiju na račune budu maksimalno 50.000 – 60.000 KM, a ne 30.000 KM kako to planiraju rukovodioci.

Novac za isplatu stimulativnih otpremnina ne postoji i plan je zaduženje, ali se ne zna okvirni iznos, jer nije poznat broj radnika koji bi se prijavio za sporazumni raskid radnog odnosa.

Ostojić kaže da je v.d. generalnog direktora ERS Luka Petrović dostavio prijedlog Vladi da otpremnine budu neoporezovane, ali da je to odbijeno.

– Rečeno je da se rukovodstvo ERS potrudi da bolje posluje i da od dividende isplati porez državi – navodi Ostojić.

On kaže da se pregovori sa upravama distributivnih preduzeća nastavljaju.

– Uglavnom, mi ne odustajemo od naših zahtjeva oko pojedinačnih iznosa za otpremnine – poručuje Ostojić.

Inače, ovaj sastanak s premijerom RS održan je nakon što je Sindikat objavio zaključke u vezi s pregovorima oko isplata stimulativnih otpremnina. Sindikat je zaprijetio i organizovanjem protesta.

Republika Srpska, odnosno „Elektroprivreda RS“ je pristupanjem Bosne i Hercegovine u Evropsku energetsku zajednicu preuzela određene obaveze. U skladu s tim, u toku je proces restruktuiranja Elektroprivrede RS, koja podrazumijeva na početku razdvajanje distributera od snabdjevača u distributivnim preduzećima.

Ostaće samo distrubucije, a biće formiran jedan javni snabdjevač na nivou Holdinga ERS. U okviru ove faze planirano je zbrinjavanje viška zaposlenih, a procijenjeno je da ih ima oko 15 odsto.

Zvaničan plan je da se prvo ponude stimulativne otpremnine, koje su znatno povoljnije od otpremnina po Kolektivnom ugovoru, a da se poslije toga utvrde tehnološki viškovi.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska mora pristupiti liberalizaciji tržišta električne energije, jer bi u suprotnom izgubila mogućnost da više od 35 odsto proizvedene struje plasira na inostrano tržište iz čega je crpila prihode da bi bila očuvana niska cijena električne energije.

– Ako ne prihvatite liberalizaciju, ne možete da učestvujete na tržištu električne energije u regionu. Neke stvari vlast ne može da spriječi i ne treba da to čini s ciljem da se dođe do konkurentnosti, sigurnosti i jefitinije električne energije ako je to moguće. Ništa drugo nije u pitanju – istakao je Dodik.

Najsloženiji projekat

Za proces restruktuiranja angažovana je konsultantska kuća PricewaterhoseCoopers. Oni su zaduženi za izradu studije restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja, a do toga se došlo kroz projekat podrške reformama u BiH koju pruža Vlada Velike Britanije čijim sredstvima se finansira izrada studije. Po ocjeni nadležnih u ERS, riječ je o jednom od najsloženijih projekata koji se realizuju u sistemu „Elektroprivrede RS“. Srpskainfo

Ključne riječi:& & , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of