Home Vijesti VIŠKOVIĆ: Neka sud preuzme ODGOVORNOST ZA ZDRAVLJE LJUDI

VIŠKOVIĆ: Neka sud preuzme ODGOVORNOST ZA ZDRAVLJE LJUDI

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je danas Osnovni sud u Prijedoru da preuzme odgovornost za zdravlje građana ukoliko smatra da Republički štab za vanredne situacije ne radi dobro svoj posao.
Premijer je ovo izjavio reagujući na presudu tog suda u korist građanina koji je prekršajno kažnjen zbog kršenja zabrane kretanja za vrijeme policijskog časa.
U presudi je navedeno da nije „postojao osnov za kažnjavanje, jer Republički štab za vanredne situacije nije državni organ“.
Višković ističe da ova presuda neće uticati na dalji rad Republičkog štaba za vanredne situacije, jer smatra da je riječ o proizvoljnoj odluci jednog sudije.
– Zakonom o zaštiti zdravlja stanovništva u Srpskoj je propisana institucija Republički štab za vanredne situacije. U tom štabu su premijer, resorni ministri, direktor policije, direktor Civilne zaštite i direktor Inspektorata Republike Srpske. Šta je to neko državni organ? Nije to nevladina organizacija, pjevačko društvo ili kulturno-umjetničko društvo – rekao je Višković za Srpskainfo.
Dodaje da poštuje pravosuđe kao treći stub vlasti, ali da ne priznaje rad pojedinih sudija i tužioca, za koje kaže da bi im trebalo oduzeti dozvolu za rad.
Višković smatra da je presuda suda u Prijedoru izolovani slučaj, te da takvu praksu neće nastaviti i druge sudije.
– Neka dotični sudija onda preuzme odgovornost za zdravlje ljudi i građana Srpske, pa neka on propisuje mjere i kaže kako da se radi. Poslaćemo naše zdravstvene radnike na godišnje odmore, jer su to zaslužili, pa neka taj sudija onda liječi oboljele od korona virusa – poručuje Višković.
Navodi da je svjestan da sudske odluke ne treba komentarisati, ali da je ponekad tako nešto potrebno.
– Nebuloze ne treba komentarisati. To je neodgovorna odluka, koja može dovesti u pitanje živote građana Srpske. Pozivam taj sud i tog sudiju da oni preuzmu odgovornost za živote građana. Mi ćemo raspustiti Republički štab za vanredne situacije i imenovati taj sud i navedenog sudiju za predsjednika. Neka oni donose odluke. Korona virus je pogodio cijeli svijet. Svi se bore s tim, samo izgleda da taj sudija još nije čuo da je korona virus u Srpskoj – ističe Višković.
Podsjećamo, Osnovni sud u Prijedoru oslobodio je odgovornosti osobu koja je prekršajno kažnjena zbog kršenja zabrane kretanja za vrijeme policijskog časa u Republici Srpskoj. Prijedorčanin je kažnjen od strane policije u Prijedoru 13. aprila ove godine zato što je zatečen u vozilu na ulici u 20 časova i 30 minuta, pola sata nakon početka policijskog časa.
Sud je donio rješenje kojim Prijedorčanin nije kriv iz razloga što se naredba Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je propisao kazne i zabranio kretanje, ne može smatrati za obavezujuću, jer se ne radi o državnom organu.

Let's block ads! (Why?)