Home Vijesti VIŠKOVIĆ: DANAS KONSULTACIJE O PERSONALNIM I KADROVSKIM RJEŠENJIMA

VIŠKOVIĆ: DANAS KONSULTACIJE O PERSONALNIM I KADROVSKIM RJEŠENJIMA

0

BANJALUKA – Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će danas u Banjaluci razgovarati sa predstavnicima političkih partija o personalnim i kadrovskim rješenjima, kao i o resorima u novoj Vladi Srpske.
Višković je istakao da je rano govoriti o personalnim rješenjima kada je riječ o ministrima u novoj Vladi.
“Danas ulazim u drugi krug konsultacija sa političkim partijama”, rekao je Višković.
Višković je napomenuo da postoje zakonom predviđene procedure, da mora uvažiti sve političke partije i socijalne partnere i razgovarati sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca, sindikatima i nevladinim sektorom.
“To su sve naši partneri i želim sve da ih uvažim i tek kada obavim razgovor sa svima, pojaviću se u medijima i na neki način govoriti možda malo bliže”, naveo je sinoć Višković.
On je rekao da je veći dio ekspozea završen i da se još radi na finesama tog dokumenta jer treba da se razgovara sa socijalnim partnerima i nevladinim sektorom.
Višković je naglasio da će novu Vladu podržati komotna skupštinska većina i izrazio očekivanje da će nova Vlada raditi efikasnije u odnosu na neki prethodni period.
“Prioritet u radu nove Vlade Republike Srpske biće socijalno pravednije društvo i demografski održivo društvo u Srpskoj”, istakao je Višković.
On je naveo da će poslije izbora nove Vlade Srpske, biti formirane tri radne grupe.
Prema njegovim riječima, prva će imati zadatak da u prvom kvartalu iduće godine sačini socijalnu kartu Republike Srpske, druga će se baviti demografskom politikom, a treća strategijom razvoja Srpske do 2030. godine.
On je rekao da Republika Srpska ima ugovorenih nekoliko milijardi investicionih projekata u oblasti putne infrastukture i energetike, te izgradnje turističkih, zdravstvenih i drugih kapaciteta, te dodao da će svi oni ostati prioritet i vodilja u radu nove Vlade Republike Srpske.
Govoreći o radu prethodne Vlade, Višković je rekao da je ponosan na rezultate rada, posebno na ekonomski dio koji se odnosi na očuvanje radnih mjesta, povećanje plata, penzija, socijalnih i drugih davanja.
On je rekao da je Vlada funkcionisala kao jedan tim, a jedini cilj je bio da sačuva Republiku Srpsku i njene nadležnosti, da očuva ekonomsku stabilnost i radna mjesta u Srpskoj.
Višković je rekao da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih i osiguranih ljudi od momenta kada se taj pokazatelj mjeri u Srpskoj.
“Jedan od ciljeva u proteklom periodu bilo je povećanje budžetskih prihoda i tu smo napravili značajan iskorak, povećanje investicija u Republici Srpskoj”, napomenuo je Višković.
On je istakao da je potrebno socijalno odgovornije društvo da bi se teret krize podijelio.
Višković je rekao da su i do sada pomagali socijalno ugrožene i nastaviće to činiti, navodeći da se na to pripremaju pred predstojeće praznike.
On je rekao da će u narednoj godini doći do povećanja najnižih plata, te penzija i boračkih primanja.
Mandatar je najavio i da će od januara iduće godine doći do povećanja plata za budžetske korisnike koji primanja imaju manja od prosječnih koje trenutno iznose oko 1.200 KM.
“U narednoj godini povećaćemo i penzije, boračka primanja i socijalna davanja za 13,5 odsto što je u visini trenutne inflacije, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet očekujemo i dodatna povećanja”, rekao je Višković.
Adblock test (Why?)