Home Vijesti VIDOVIĆ: Penzije i plate mogle bi biti umanjene za 15 odsto

VIDOVIĆ: Penzije i plate mogle bi biti umanjene za 15 odsto

0

BANJALUKA – Ukoliko se budžet ne usvoji zbog neformiranja vlasti, to bi zaista bio udar na Republiku Srpsku i njene građane, rekla je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, gostujući u Јutarnjem programu RTRS.
Moram reći da neusvajanje budžeta ima vrlo negativne posljedice gostovo na sve građane Republike Srpske. Plate i penzije koje smo podizali zbog inflacije, morale bi se vratiti na deset ili 15 odsto manje, odnosno sve se vraća onako kako je bilo u januaru 2022. godine – istakla je Vidovićeva.
Kako ministarka ističe, ako ne dođe do usvajanja budžeta, u idućoj godini se može potrošiti samo onoliko koliko se potrošilo u 2022. godini i to po kvartalima, prenosi RTRS.
Vidovićeva je prokomentarisala i pomoć porodicama sa četvero i više djece.
– U ovoj godini smo isplaćivali i pomoć 4+ i planirali smo da to do kraja godine bude primanje, gdje bi ti roditelji mogli da podižu taj iznos u vidu plate – kaže Vidovićeva.
Dodaje da, ukoliko se budžet ne usvoji, upitna je isplata i ove pomoći.
Ona ističe da se već sada radi da novom budžetu i rebalansu, da bi bili spremni za novu Vladu, ali da bez usvajanja od strane Narodne skupštine Republike Srpske, to ništa ne znači.
– Mi ćemo kroz nekoliko dana završiti rebalans budžeta. Ako se budžet ne usvoji to je zaista udar na Republiku Srpsku, kao i njene građane, uzevši u obzir period inflacije u kojem se svi nalazimo – zaključuje Vidovićeva.

Adblock test (Why?)