Home Vijesti Vidović: Pad prihoda trebalo bi da bude manji od projektovanog

Vidović: Pad prihoda trebalo bi da bude manji od projektovanog

0

BANJALUKA – Ministar finansija Republika Srpske Zora Vidović rekla je da bi do kraja ove godine pad prihoda u budžetu Srpske usljed pandemije virusa korona trebalo da bude manji od projektovanog iznosa od 240 miliona KM.
“U rebalansu budžeta smo projektovali da će prihod pasti za 240 miliona KM. Sa jučerašnjim danom prihodi su manji za 158 miliona KM, tako da očekujemo da do kraja godine nećemo dostići pad od 240 miliona KM, s obzirom na sadašnje stanje”, rekla je Vidovićeva u Banjaluci.
Ona je navela da su od početka ove godine pa do polovine marta prihodi, i direktni i indirektni, imali izuzetan rast, ali da je nakon toga došlo do ogromnog pada.
“Sada se to polako vraća, pogotovo od direktnih prihoda, a indirektni imaju još uvijek visoku stopu pada”, rekla je ona.
Ona smatra da bi bilo značajno da se u narednom periodu poveća potrošnja vezano za indirektne poreze i s obzirom na to da određene uslužne grane kao što su turizam i ugostiteljstvo slabije rade i najviše su ugrožene.
“To samo govori da je ta potrošnja pala. Naravno pad je zabilježen i u industriji, pogotovo izvoznog karaktera. Pandemija virusa korona je proizvela velike probleme, ne samo kod nas i naš oporavak u velikoj mjeri zavisi od oporavka privrede u zemljama sa kojima imamo spoljnotrgovinsku razmjenu”, naglasila je Vidovićeva.

Let's block ads! (Why?)