Home Biznis Vidović: Novim sistemom fiskalizacije do efiksanijeg plaćanja obaveza

Vidović: Novim sistemom fiskalizacije do efiksanijeg plaćanja obaveza

0

BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbjegava plaćanje obaveza.

“Prema novom rješenju, prije nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da bude riješen problem. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom periodu”, istakla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, sistem fiskalizacije koji je u Srpskoj uveden prije više od deset godina bio je odličan u to vrijeme, ali su kasnije uočene neke malverzacije.

“Ima informatičara koji odlično poznaju sisteme i mogu ubaciti novi sistem”, rekla je Vidovićeva za “Večernje novosti”.

On je dodala da privrednici nisu raspoloženi da ulažu u novi sistem fiskalizacije, jer su im 2007. godine nametnuli tu obavezu, pa će zbog toga troškovi pasti na teret budžeta Republike Srpske.

“Sigurna sam da će se novi sistem isplatiti u roku od oko pola godine”, naglasila je Vidovićeva.

Povod za uvođenje novog sistema fiskalizacije bilo je otkriće da su u fiskalne kase postavljeni dupli softveri, pa jedan na kraju dana upućuje izvještaj o dijelu ostvarenog prihoda Poreskoj upravi, a drugi ne.

Novi sistem omogućiće da Poreska uprava Republike Srpske dobija podatke o svakom računu pojedinačno u trenutku kada se obavlja plaćanje. Večernje novosti

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of