Home Vijesti VIDE NAS KAO ZEMLJU PROPUŠTENIH PRILIKA Domaći političari o susretima sa svjetskim...

VIDE NAS KAO ZEMLJU PROPUŠTENIH PRILIKA Domaći političari o susretima sa svjetskim diplomatama

0

Iako Bosnu i Hercegovinu gledaju sa puno predrasuda, znajući o njoj uglavnom samo da je pripadala bivšoj Jugoslaviji, domaći političari kažu da se svjetske diplomate prema njima donose srdačno, s poštovanjem, spremni da prime poklone, kritike i uvaže njihovo mišljenje.
Iako je Bosna i Hercegovina svjetlosnim godinama udaljena od velikih svjetskih sila, naši političari redovni su gosti mnogim uticanjim ljudima Rusije, Amerike, Kine, kao i mnogih evropskih zemalja.
Bez obzira na to što smo u SAD poznatiji po cipelama Marinka Umičevića nego po ekonomiji i politici, naši političari se sastaju s američkim senatorima, ruskim diplomatama, mnogim funkcionerima evropskih država, političarima iz Kine.
Gosti su i na forumima, skupštinama i raznim kongresima, gdje ponekad i neformalno razgovaraju sa svetskim diplomatama. Iako sami priznaju da se takvi razgovori rijetko tiču same BiH, te da se uglavnom radi o uopštenim temama, političari iz BiH tvrde da su svagdje dobrodošli.
Što dalje idete, sve manje znaju
Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupšrine BiH, Branislav Borenović, često putuje i razgovara sa političarima iz cijelog svijeta, pa smo ga tim povodom pitali kako oni vide BiH i razgovaraju li o nama u neformalnim razgovorima.
– Što dalje putujete, sve manje poznaju situaciju u BiH. Uglavnom se u tim razgovorima najmanje priča o nekim našim unutrašnjim stvarima, a više o opštim pojavama i generalno o regionu – rekao je Borenović.
Foto: PDP/RAS Srbija
Dodaje da mnogi BiH prepoznaju po tome što je bila dio Jugoslavije, pogotovo preko okeana.
– Generalno, suviše smo mi mala zemlja i mala ekonomija, politički ne toliko važni, ali ta strana diplomatija ima dovoljno kulture da poštuje svakoga. To je nešto što je meni interesantno; uvijek vaš poštuju bez obzira što dolazite iz male zemlje i što niste toliko bitni u tim geopolitičkim igrama. Oni nas ipak poštuju kao sagovornika – objašnjava Borenović,
Naglašava da je za PDP posebno važno što su dio Evropske narodne partije i Međunarodne demokratske unije, koja okuplja partije desnog centra.
– Tu se osjećamo potpuno ravnopravni. Kada glasate na tim konferencijama i kongresima, glasate sa jednakim pravom kao i druge velike stranke, a niko od njih u tim velikim forumima ne poznaje situaciju ovdje – rekao je predsednik PDP.
Predrasude

Sa mnogim svjetskim zvaničnicima razgovarao je i predsjednik Ujedinjena Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nenad Stevandić. On kaže da, iako nas gledaju s predrasudama, nije imao loša iskustva.
– Oni nas gledaju onako kako se predstavimo. Kada pošaljemo nekoga neozbiljnog i neobrazovanog, a toga dosta ima, onda nas tako i vide. Međutim, lično nisam imao nikakav problem. Kada sam bio na parlamentarnom forumu u Moskvi, među 800 poslanika, vidio sam da to kako će nas druge diplomate vidjeti najviše zavisi od nas – objasnio je Stevandić, dodavši da postoje stereotipi i predrasude vezane za Balkan, pogotovo za srpske pozicije na Balkanu.
Foto: Instagram/Nenad Stevandić
Mnogi naši političari ranije su pominjali da je svjetskim zvaničnicima teško da shvate komplikovanost našeg sistema, te da rijetko ko uopšte razume situaciju na Balkanu, a kamoli u samoj BiH. Na komplikovanost u BiH se prije dvije, tri godine osvrnuo i jedan jutjuber, koji je objašnjavajući politiku u BiH gledaocima iz cijelog sveta poručio da se „priprema jer postoji mogućnost da imaju blagi napad u pokušaju da sve razumiju“.
Komplikovan sistem
Da rijetko ko od onih s kojima je razgovarao razumije koliko smo komplikovani saglasan je i generali sekretar NDP, Nikola Kužet.
– Iz različitih zemalja nas različito gledaju. Mnoge diplomate koje dolaze ovdje vide nas kao zemlju koja ima velike potencijale, ali slabo ih korstiti. Vide nas kao zemlju s dobrim geostrateškim položajem, bogatu prirodnim resursima, ali zbog unutrašnjih previranja i političkih nesuglasica te resurse ne koristi i ne napreduje na način na koji bi mogla. Tako da imam osećaj da nas gledaju kao zemlju propuštenih prilika – objasnio je on.
Kaže da nas neki često vide boljima nego što mi sami sebe vidimo, te da nas vide kao zemlju u kojoj je lijepo, ugodno i sigurno živjeti, ukoliko može da se živi od svog rada.
Foto: N1
– Nisu toliko kritični prema nama kao što smo mi kritični sami prema sebi. Smatraju nas nekom zemljom na srednjem nivou. Imaju dosta predrasuda, a onda vremenom mijenjaju te predrasude. Oni koji prvi put dolaze ovdje ne poznaju našu zemlju, ne znaju tu složenost naših odnosa i istorijski kontekst, a imaju dorminantna mišljenja samo na osnovu onoga što se dešavalo u posljednjih 30 godina – zaključio je iz svojih iskustva Nikola Kužet.
Poklon za NATO
Na jednom od sastanaka, Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH, Nenad Stevandić, poklonio je predsjedavajućoj Parlamentarne skupštine NATO zemalja Medlin Mun knjigu “Namjernom silom na Republiku Srpsku” o NATO bombardovanju Srpske, s porukom da u budućnosti posluži boljem razumijevanju Republike Srpske.
– Ona je čak prihvatila da joj uručim knjigu i slikala se s knjigom o bombardovanju Republike Srspke. Imali smo veoma racionalan razgovor, bez obzira na nesuglasice – rekao je Stevandić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić izjavio je večeras da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Sjeverne Makedonije i …
VIŠE

Zoran Tegeltija za svoje zamjenike predlaže Biseru Turković (SDA) i Vjekoslava Bevandu (HDZ) Nakon što je zakazana sjednica Predstavničkog doma …
VIŠE

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, …
VIŠE

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je komentarisao prijedloge za sastav novog …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sastanku u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim ukazao na posljednje prijetnje iz …
VIŠE

Osamnaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo potpisalo je inicijativu za smjenu Vlade, ali bi taj proces mogao potrajati s obzirom da je …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)